Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mézeskalácsos kalács recept

Mézeskalácsos kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:
    Kovász:

    • 10 dkg finomliszt
    • 1 dl langyos víz
    • 1 dkg friss élesztő
    • 1 tk méz

    Tészta:

    • 25 dkg finomliszt
    • 5 dkg vaj (nem margarin)
    • 1 csipet só
    • 5 dkg vaníliás cukor
    • 0,8 dl tejszín
    • 1 narancs reszelt héja
    • 1 mk sütőpor
    • 1 mk instant élesztő
    • kovász
    • 3 ek barna nádcukor
    • 1 ek fűszerkeverék mézes süteményekhez
    • 2 ek olvasztott vaj

    Elkészítése:

    A kovászt a tészta készítése előtt kb 8 órával előbb készítsük el. Nem kell megijedni,nincs benne semmi bonyolult.

    A langyos vízbe tegyük bele a mézet és morzsoljuk hozzá az élesztőt. Ezt keverjük össze a liszttel. Akkor jó, ha sűrű palacsintatésztához hasonló a végeredmény. Ezt takarjuk le egy folpackkal és hagyjuk bugyogni a konyhapulton 6-8 órát.

    A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük össze a cukorral, a sóval, a sütőporral, az élesztővel és reszeljük hozzá a megmosott narancs héját. Ezután mehetnek bele a nedves összetevők, úgy, mint a tojássárgája, a megolvasztott és langyosra hűlt vaj, a szobahőmérsékletű tejszín és a kovász.

    Ebből gyúrjunk ruganyos és sima tésztát, majd kelesszük meleg helyen húsz percet, ha azonnal szeretnénk kisütni akkor 50-60 percet.

    A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra. Kenjük meg a puha vajjal és szórjuk meg a fűszerekkel elkevert cukorral. Tekerjük fel (mint a bejglit) és egy éles késsel vágjuk el függőlegesen a 3/4-ed részéig. Ezután kapunk két „kalács szárat”, amit összetekerünk és kivajazott kalácsformába teszünk.

    Ezután következik a 2. kelesztés.

    Ha azonnal szeretnénk kisütni kelesszük további 30 percet, ha mondjuk másnap reggel frissen szeretnénk enni a kalácsot, tegyük egy éjszakára a hideg teraszra, vagy a hűtőszekrénybe.

    Sütés előtt kenjük le felvert tojássárgájával és dugjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe. Ezen a hőfokon süssük 15 percet, majd mérsékeljük a hőfokot 170 fokra és ezen is süssük további 20 percet.

    Amennyiben túl sötét lenne a kalácsunk, de még nem telt le a sütési idő takarjuk le egy darab alufóliával és így süssük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek