Húsgombócos spagetti recept
Húsgombóchoz:
- 1 dl olaj (kb)
- 50 dkg darált hús
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csapott teáskanál só
- őrölt bors
- 3 ág friss oregánó vagy fél teáskanál szárított
Mártáshoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg sűrített paradicsom (kb. 500 g)
- 0,5 bögre víz (szükség esetén 1)
- 3 evőkanál kristálycukor
- őrölt bors
- 3 ág friss oregánó vagy fél teáskanál szárított
- 1 csapott teáskanál só
Tálaláshoz:
- kifőtt spagetti tészta
- aprított oregánó/bazsalikom
Elkészítése:
Egy tálban a húst összekeverjük a meghámozott és apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, a tojással, a sóval, borssal és oregánóval.
Az olajat felhevítjük. A húsos masszából diónyi gombócokat készítünk, amiket az olajban aranybarnára sütünk, majd kiszedjük.
A mártás elkészítéséhez a visszamaradt olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Amikor összeesik, akkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. 1-2 perc pirítás után felöntjük a paradicsommal és vízzel. Fűszerezzük a sóval, cukorral, borssal és az oregánóval. Amikor felforr, akkor takarékra vesszük alatta a lángot és 20-25 perc alatt sűrű mártássá főzzük az egészet.
Amíg fő, közben folyamatosan kóstoljuk és hígítjuk még vízzel, ha szükséges.
Az egészet együtt tálaljuk: kifőtt tészta, mártás és a gombócok.