Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kelt csicsókás minifánkok recept

Kelt csicsókás minifánkok
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók:

    • 25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
    • 2 nagy csipet só
    • 10 dkg főtt, áttört csicsóka
    • 0,5 dl tej
    • 1,5 dkg friss élesztő
    • 1 kk cukor
    • 1 nagyobb tojás sárgája
    • 1 ek margarin
    • olaj a sütéshez

    Elkészítése:

    A csicsókát jól megtisztítjuk, kefével átdörzsöljük, apró kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, és hagyjuk kihűlni.

    Az élesztőt a langyos tejben a cukorral megszórva felfuttatjuk.

    A lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint, a csicsókát.

    Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojás sárgáját, és jól kidolgozzuk.

    Ha ragadna, akkor egy leheletnyi liszttel korrigáljuk, ha keménynek éreznénk, akkor egy korty tejjel lazítjuk.

    A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

    Lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. 1 cm vékonyra elnyújtjuk.

    Egy egész kicsi pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

    Konyharuhával letakarva hagyjuk még kb. 20-25 percet kelni. Ez alatt egy tálban másfél ujjnyi olajat forrósítunk.

    A pihentetés lejárta után pár darabot fejjel lefelé az olajba helyezünk, és fedő alatt kb. 1 percig sütjük, majd megfordítjuk, és fedő nélkül a másik oldalát is megsütjük.

    Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

    Tipp:

    Amikor annyi csicsóka van a kertben, hogy csak győzzük felhasználni, akkor az ember lánya mindenbe csepegtet egy keveset belőle. Menjen a fánkba is? Természetesen. Az íze nem lesz fura? Á, dehogy, nem is érezni rajta. Az egészségmegőrzés jegyében finomliszt helyett legyen fehér tönkölybúzaliszt. A cukor is csak egy minimális, ami az élesztő felfutásához szükséges. Lekvárral elég édes lesz. Ha pedig szeretnénk, akkor nyírfa-porcukorral még meghinthetjük. Kellemesen puha lett? A vártnál puhább. Még szalagok is lettek? Az már csak a hab a tortán ;-)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek