Sütőtök
A sütőtök az ősz egyik legnépszerűbb alapanyaga. Nemcsak az íze kellemes, de színe is felvidítja az asztalt. Süthetjük, pürésíthetjük, levesekbe vagy sütikbe is tehetjük. A magyaros sütőtökkrém leves egy igazán egyszerű és melengető fogás, amit ropogós kenyérrel érdemes tálalni. De ne feledkezzünk meg a sütőtökös fahéjas csigáról sem, ami egy igazi őszi finomság.
A sütőtökből készíthetünk desszertet is. A sütőtökös diós süti tökéletes lezárása lehet egy őszi vacsorának, vagy próbáljuk ki a sütőtökös sajtos pogácsát délutáni tea mellé.
Alma és körte
Az alma és a körte az ősz hű társai. Ezek a gyümölcsök nemcsak finomak, de tele vannak vitaminokkal is. Egy egyszerű, de nagyszerű étel lehet az almás pite, amit illatos fűszerekkel ízesíthetünk, mint a fahéj és a szerecsendió.
A körte is sokoldalú alapanyag. Készíthetünk belőle egy elegáns vörösborban főtt körtét vagy egy egyszerű, de nagyszerű almás körtés salátát. Az alma és a körte egyaránt tökéletesek sütve is: egy fahéjas sült alma vagy egy kéksajtos sült körte igazi őszi kényeztetés.
Szilva
A szilva is egyike az ősz csodáinak. Frissen, lekvárként vagy sütve, mindig hoz valami egyedi, édeskés ízt az ételeinkbe. Egy finom szilvás gombóc vagy egy szilvás lepény kiváló délutáni desszert lehet.
Ha valami még különlegesebbre vágyunk, próbáljuk ki a gyömbéres szilvamártást sült kacsacomb mellé. Ez az étel garantáltan lenyűgözi majd a vendégeket is.
Sóska és spenót
Az őszi sóska és spenót tele van vassal és vitaminokkal, ami igazán jól jön, amikor a hidegebb idő beköszöntött. Egy tányér tejszínes spenót főzelék igazán melengető és tápláló étel.
A spenót tésztafogásokban is kiváló, próbáljuk ki például egy csirkés spenótos spagetti formájában.
Cékla
A cékla nemcsak gyönyörű színével, de ízével is belopja magát az őszi konyhába. Salátákba, péksüteményekbe vagy levesekbe is kiváló. Egy tányér zöldséges céklaleves bármilyen hideg estét felmelegít.
A fetás céklasaláta az édes és sós ízek tökéletes találkozása, míg a céklás hummusz kiváló mártogató lehet bármilyen társasági összejövetelre.
Gomba
Az őszi erdők gombákban gazdagok, és ezek a finom alapanyagok rengeteg ételt feldobhatnak. Egy tejszínes gombás penne a krémes állagával és gazdag ízvilágával igazi kényeztetés. A töltött gomba egy egyszerű, de nagyszerű előétel vagy főfogás lehet.
Kelkáposzta és sóskalevél
Az őszi egytálok elengedhetetlen alapanyagai a kelkáposzta és a sóskalevél. A kelkáposzta készülhet kelkáposzta főzelék formájában, amit fűszeres virslivel tálalva igazán tápláló fogásként szolgálhatunk fel.
Gesztenye és birsalma
A késő őszi piacokon a gesztenye és a birsalma igazi kincsek. A gesztenyéből készíthetünk gesztenyepürét tejszínhabbal, ami egy igazi klasszikus desszert, vagy akár egy finom gesztenye krémleves is remek választás lehet a hűvösebb estékre.
A birsalma fanyar íze tökéletesen illik egy birsalmasajthoz, amit sajttálak kísérőjeként vagy desszertként is tálalhatunk. Próbáljuk ki a birsalmás sült csirkét is, amely igazán különleges fogás lehet egy ünnepi vacsorára.