Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csorba pulyka húsgombóccal recept

Csorba pulyka húsgombóccal
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 20 dkg darált pulyka felsőcomb
  • 1 kis méretű  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
  • 1 ek zabpehely
  • 1 evőkanál basmati rizs
  • 10 dkg zöldbab
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 petrezselyem gyökér
  • fél kisebb zellergumó
  • 1 szelet kelkáposzta
  • 3-4 rózsa karalábé és brokkoli
  • lestyán, petrezselyemzöld, zellerzöld
  • 2 paradicsom
  • 1 pohár zöldborsó (1,5 dl)
  • 2-3 szelet kaliforniai és csípős paprika
  • 1 evőkanál feldarabolt póréhagyma
  • 4-5 db mirelit vargánya
  • 1 db krumpli
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: só, bors, kis darab csípős paprika, csipetnyi őrölt kömény, csipet fűszerpaprika, 1 teáskanál házi ételízesítő
  • 1 ek olívaolaj
  • fél liter savanyú káposztalé (a korpacibere helyett)

Elkészítése:

A zöldségeket megpucoljuk és feldaraboljuk.

Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, zellert, kelkáposztát, felaprított póréhagymát, picit sózzuk (kb két csipetnyi sót szoktam belerakni) és elkezdjük dinsztelni (a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk) 2-3 perc után kb egy liter forró vízzel felengedjük.

Hozzáadjuk a krumplit. Fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a paradicsomot, néhány szelet paprikát, adunk hozzá lestyánt, zellerzöldet, házi ételízesítőt és a káposztalevet.

Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.

Közben elkészítjük a húsgombócot: a darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, őrölt köményt, fűszerpaprikát és belereszeljük a reszelt fokhagymát, belekeverjük a zabpelyhet és a rizst. Szárított petrezselymet és lestyánt keverünk bele.

Jól összegyúrjuk és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, majd nedves vágódeszkára rajuk és hozzáadjuk a levesünkhöz, beletesszük a mirelit zöldbabot, borsót és a végén a káposztalevet.

Készre főzzük és forrón kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

A csorba egy savanykás leves, melyet eredetileg korpaciberével savanyítottak és az erdélyi konyha remek fogása. Tulajdonképpen a román konyhából származik az étel. Mindenféle húsból és zöldségből főzik, sajátos ízét a korpacibere és a lestyán adja.

Hozzáadom a receptfüzethez

Őket is nézd meg!

Szólj hozzá