Hozzávalók:
Elkészítése:
A zöldségeket megpucoljuk és feldaraboljuk.
Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, zellert, kelkáposztát, felaprított póréhagymát, picit sózzuk (kb két csipetnyi sót szoktam belerakni) és elkezdjük dinsztelni (a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk) 2-3 perc után kb egy liter forró vízzel felengedjük.
Hozzáadjuk a krumplit. Fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a paradicsomot, néhány szelet paprikát, adunk hozzá lestyánt, zellerzöldet, házi ételízesítőt és a káposztalevet.
Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.
Közben elkészítjük a húsgombócot: a darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, őrölt köményt, fűszerpaprikát és belereszeljük a reszelt fokhagymát, belekeverjük a zabpelyhet és a rizst. Szárított petrezselymet és lestyánt keverünk bele.
Jól összegyúrjuk és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, majd nedves vágódeszkára rajuk és hozzáadjuk a levesünkhöz, beletesszük a mirelit zöldbabot, borsót és a végén a káposztalevet.
Készre főzzük és forrón kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!
A csorba egy savanykás leves, melyet eredetileg korpaciberével savanyítottak és az erdélyi konyha remek fogása. Tulajdonképpen a román konyhából származik az étel. Mindenféle húsból és zöldségből főzik, sajátos ízét a korpacibere és a lestyán adja.