Gyrosos lángos pulykahússal, házi tzatzikivel recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1 kg liszt
- 1 evőkanál só
- 1 élesztő
- 0,5 l tej
- 1 csapott evőkanál cukor
- 9 dkg főtt krumpli
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- olaj a sütéshez
Gyroshoz:
- 60 dkg pulykamell
- 1 csomag gyros fűszerkeverék
- olívaolaj
Tzatzikihez:
- 1 nagy pohár natúr joghurt
- 1 uborka
- 20 dkg reszelt sajt
- 30 dkg fejes káposzta
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 evőkanál kapor
- 2 evőkanál petrezselyemzöld
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
- só
- bors
Elkészítése:
A krumplit sós vízben megfőzöm, majd leszűröm és összetöröm.
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatom. A tészta hozzávalóit jól összegyúrom, dagasztom, majd kelesztem kb 1 órán át.
Elkészítem a húst. A pulykahúst vékony csíkokra vágom, a fűszerkeveréket hozzáadom, majd kevés olívaolajon lesütöm, amíg puha nem lesz.
Közben elkészítem a tzatzikit. Az uborkát, káposztát és a sajtot lereszelem, hozzáadom a joghurtot, az apróra vágott hagymát, petrezselymet és a kaprot, majd a citromlevet és a fokhagyma granulátumot. Sózom, borsozom.
Amikor a hús kész, kicsit hűlni hagyom, majd a tzatzikihez keverem.
Ha a tészta megkelt, 12 részre vágom és gombócot formálok belőle, amit kb 15 percig pihentetek.
A gombócokat egyenként kinyújtom kb 2-3 mm vékonyra, téglalap alakúra, majd a szélétől 2-3 cm-re hosszában ráhelyezem a tölteléket. A tészta két végét behajtom és föltekerem, mint a palacsintát.
A hajtott végével lefelé bő, forró olajban, rövid idő alatt mindkét oldalát megsütöm. A kisült lángosokat papírtörlőre szedem, a fölösleges olajat leitatom róla.