Gyrosos lángos pulykahússal, házi tzatzikivel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 1 élesztő
  • 0,5 l tej
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 9 dkg főtt krumpli
  • 1 tojás
  • olaj a sütéshez

Gyroshoz:

  • 60 dkg pulykamell
  • 1 csomag gyros fűszerkeverék
  • olívaolaj

Tzatzikihez:

  • 1 nagy pohár natúr joghurt
  • 1 uborka
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 30 dkg fejes káposzta
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál kapor
  • 2 evőkanál petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál fokhagyma granulátum
  • bors

Elkészítése:

A krumplit sós vízben megfőzöm, majd leszűröm és összetöröm.

Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatom. A tészta hozzávalóit jól összegyúrom, dagasztom, majd kelesztem kb 1 órán át.

Elkészítem a húst. A pulykahúst vékony csíkokra vágom, a fűszerkeveréket hozzáadom, majd kevés olívaolajon lesütöm, amíg puha nem lesz.

Közben elkészítem a tzatzikit. Az uborkát, káposztát és a sajtot lereszelem, hozzáadom a joghurtot, az apróra vágott hagymát, petrezselymet és a kaprot, majd a citromlevet és a fokhagyma granulátumot. Sózom, borsozom.

Amikor a hús kész, kicsit hűlni hagyom, majd a tzatzikihez keverem.

Ha a tészta megkelt, 12 részre vágom és gombócot formálok belőle, amit kb 15 percig pihentetek.

A gombócokat egyenként kinyújtom kb 2-3 mm vékonyra, téglalap alakúra, majd a szélétől 2-3 cm-re hosszában ráhelyezem a tölteléket. A tészta két végét behajtom és föltekerem, mint a palacsintát.

A hajtott végével lefelé bő, forró olajban, rövid idő alatt mindkét oldalát megsütöm. A kisült lángosokat papírtörlőre szedem, a fölösleges olajat leitatom róla.