Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Házi burgonyás lángos alaprecept recept

Házi burgonyás lángos alaprecept
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 1 kg búza finomliszt
    • 2-4 főtt, áttört burgonya
    • 2 csapott teáskanál kristálycukor
    • 2 dl tej
    • 30 g friss élesztő
    • 2 nagy csipet só
    • 1/2 dl olaj és annyi tej még, amennyit a tésztánk felvesz

    Sütéshez:

    • étolaj

    Elkészítése:

    Nincs nyár lángos nélkül!
    Réges-régen még zsírban sütötték. Az alaprecept áttört-főtt burgonyával készül, ugyanis a külső ropogós kérget és a belső omlós állagot egyedül a lisztes krumplinak köszönheti ez a varázslatos étel.

    A langyos tejbe beleteszed a cukrot és az apró darabokra morzsolt élesztőt. Hagyd a keveréket 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.

    Egy tálban keverd el a lisztet a sóval, majd add hozzá a főtt-áttört burgonyát és a felfuttatott élesztőt is. Alaposan dolgozd el a tésztát és adj hozzá még annyi tejet, hogy kellemesen puha, lágy legyen a tészta.

    Ezután a tésztádat takard le egy konyharuhával és meleg, de nem forró helyen kb 45 percen át keleszd.

    A hólyagos, két-háromszorosára megkelt tésztádat olajozott gyúrólapon vagy tálcán olajos kézzel nyújtsd ki kb 2 cm vastagságúra és kis jénai tállal szaggasd ki. A kiszúrt darabokat 10-20 percig pihentesd úgy, hogy ne érjenek össze. Ezután olajos kezeiddel a tésztát a széleinél óvatosan húzogasd, hogy lángos alakú legyen.

    Egy nagy serpenyőben melegítsd meg az olajat és egyenként süsd ki a lángosaidat és egyszer forgasd meg csipesszel. Nagyon gyorsan kisül, kb 2-3 perc alatt! A kisült lángosokat ne tedd egymásra!

    Az elkészült lángosaidat megkenheted fokhagymával, tejföllel és reszelt sajttal megszórhatod. Én mogyorókrémmel is kipróbáltam és nagyon ízletes lett!

    Jó étvágyat kívánok!

    Tipp:

    A jól megkelt tészta levegős, hólyagos. A tészta olajozott zacskóban, hűtőben 1-2 napig is eláll.
    A leeső részek is kisüthetőek, ezt régen “egérkének” hívták.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá