Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Százrétű diós kalács recept

Százrétű diós kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    A tésztához:

    • 90 dkg finomliszt
    • 10 dkg vaj
    • 6 dl tej
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 5 dkg élesztő
    • 1 ek cukor
    • 1 tk só
    • 1 dl étolaj

    A töltelékhez:

    • 6  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 6 ek porcukor
    • 6 ek darált dió
    • 1/2 citrom leve
    • 10 dkg olvasztott vaj

    A tetejére:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (a kenéshez)
    • ízlés szerint cukros darált dió

    Elkészítése:

    Egy pohár tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, keverünk hozzá egy kis cukrot és hagyjuk felfutni.

    A lisztet a tenyerünk segítségével elmorzsoljuk a vajjal és hozzáadjuk a sót is. Ha felfutott az élesztőnk, beleütjük a tojások sárgáját, jól elkeverjük, majd a liszthez adjuk. A maradék tejet is beleöntjük, majd bedagasztjuk a tésztát.

    Amikor már majdnem teljesen összeállt, beledolgozzuk az olajat. Ezután hólyagosra dagasztjuk a masszát, majd langyos helyen kelni hagyjukKözben elkészítjük a tölteléket.

    A tojásfehérjékből krémes habot verünk a cukorral együtt, és csavarunk bele egy kis citromlevet is. Ezután óvatosan beleforgatjuk a darált diót. A vajat megolvasztjuk.

    Ha megkelt a tésztánk, akkor egy lisztezett deszkán vékony, korong alakúra sodorjuk. A nagy kör közepén gondolatban egy kisebb kört rajzolunk. Eddig a körig vágjuk be a tésztát körben, sugárirányban. Olyan lesz a végeredmény, mintha egy virág közepét és a szirmait látnánk magunk előtt.

    Ezután a középső, egyben maradt kört megkenjük olvasztott vajjal, majd pedig a dióhabból is teszünk rá egy adagot. Ezután ráhajtunk egy darab tésztát, és úgy simítjuk el, hogy befedje a középső kört.

    Ezt a tésztaréteget is meglocsoljuk vajjal, majd megkenjük a dióhabbal. Így szépen sorjában felhajtjuk és megtöltjük az összes tésztaszirmot.

    Az utolsó réteget, mely a fedőréteg lesz, felvert tojással kenjük meg és szórunk rá cukros diót is. Egy újabb félórás pihentetés után 180 fokos sütőben, légkeverésen szép pirosra sütjük.

    Mivel vastag a kalácsunk és sok töltelék van benne, szükség lesz kb 45 percre, hogy telesen átsüljön. Cikkekre vágva tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá