Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Egybefont mákos-diós kalács recept

Egybefont mákos-diós kalács
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 1 csomag vaníliás cukor
    • citromhéj
    • csipet só
    • 7 dkg kristálycukor
    • 4 dkg élesztő
    • 2,5 dl tej
    • 1/2 kg finomliszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája

    Töltelék:

    • 2-2 evőkanál lekvár
    • citromhéj
    • 1-1 csomag vaníliás cukor
    • 1-1 kávéskanál fahéj
    • 10-10 dkg kristálycukor
    • 1/2-1/2 dl tej
    • 20 dkg darált dió
    • 20 dkg darált mák
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája

    Elkészítése:

    Az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral megfuttatom, beleöntöm a lisztbe, a többi hozzávalóval együtt összegyúrom és hagyom kb egy órát kelni.

    Közben elkészítem a tölteléket. A hozzávalókat – külön a dióhoz, külön a mákhoz – összekeverem. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl híg a massza, mert akkor sülés közben szétrepedhet a tészta.

    A megkelt tésztát két egyenlő nagyságú darabra választom, téglalap alakúra nyújtom, először az egyiket megkenem a diós töltelékkel, feltekerem, majd a másik rúd következik a mákkal.

    Az így kapott két rudat összefonom. Egymás mellé teszem a rudakat és egyiket a másikra hajtom, óvatosan, ki ne szakadjon a tészta.

    Ha ezzel végeztem, egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelek kivajazott sütőpapírral, a fonatot belehelyezem.

    A tészta tetejét tojássárgájával megkenem és a sütőformában kétszeresére kelesztem.

    10 percig nagy lángon, 200 fokra előmelegített sütőben sütöm, majd lassú tűzön, 180 fokon (gázsütő 5-ös fokozat) kb 40 percig.

    A sütőben, a formában hagyom kihűlni.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá