Egybefont mákos-diós kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 csomag vaníliás cukor
  • citromhéj
  • csipet só
  • 7 dkg kristálycukor
  • 4 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1/2 kg finomliszt
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája

Töltelék:

  • 2-2 evőkanál lekvár
  • citromhéj
  • 1-1 csomag vaníliás cukor
  • 1-1 kávéskanál fahéj
  • 10-10 dkg kristálycukor
  • 1/2-1/2 dl tej
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg darált mák
  • 1 tojássárgája

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral megfuttatom, beleöntöm a lisztbe, a többi hozzávalóval együtt összegyúrom és hagyom kb egy órát kelni.

Közben elkészítem a tölteléket. A hozzávalókat – külön a dióhoz, külön a mákhoz – összekeverem. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl híg a massza, mert akkor sülés közben szétrepedhet a tészta.

A megkelt tésztát két egyenlő nagyságú darabra választom, téglalap alakúra nyújtom, először az egyiket megkenem a diós töltelékkel, feltekerem, majd a másik rúd következik a mákkal.

Az így kapott két rudat összefonom. Egymás mellé teszem a rudakat és egyiket a másikra hajtom, óvatosan, ki ne szakadjon a tészta.

Ha ezzel végeztem, egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelek kivajazott sütőpapírral, a fonatot belehelyezem.

A tészta tetejét tojássárgájával megkenem és a sütőformában kétszeresére kelesztem.

10 percig nagy lángon, 200 fokra előmelegített sütőben sütöm, majd lassú tűzön, 180 fokon (gázsütő 5-ös fokozat) kb 40 percig.

A sütőben, a formában hagyom kihűlni.