Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos kalács recept

Mákos kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók agy nagyobb kalácshoz:
    Tészta:

    • 25 dkg finomliszt
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 40 g cukor
    • 25 g friss élesztő
    • 1 dl langyos tej
    • 1 teáskanál vaníliakivonat
    • csipet só
    • 80 g szobahőmérsékletű vaj

    Töltelék:

    • 25 g olvasztott vaj
    • 25 dkg darált mák
    • 2 evőkanál rum vagy rumaroma
    • 1 citrom reszelt héja
    • 70 g porcukor
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje

    Elkészítése:

    A mazsolát forró, rumos vízbe áztatjuk.

    Az élesztőt egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a cukrot és ráöntjük a langyos tejet. Jól elkeverjük és kb 10 perc alatt felfuttatjuk.

    A lisztet egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a sót és elkeverjük benne. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a vaníliát és az élesztős tejet, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. Amikor már kb felvette az összes lisztet, akkor hozzáadjuk a vajat is és puha tésztává dagasztjuk.

    Ha szükséges, mert nagyon ragadna a tészta, akkor adjunk hozzá még lisztet, de ne túl sokat!

    Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.

    Közben elkészítjük a tölteléket. A mazsolát leszűrjük, majd a mákhoz adjuk az olvasztott vajjal és a citrom héjával együtt, majd összeforgatjuk.

    A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a mákot és óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk.

    A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, rásimítjuk egyenletesen a mákos tölteléket és a két rövidebbik szélét ráhajtjuk, majd a hosszabbik olala mentén feltekerjük.

    Sütőpapíros tepsire tesszük és letakarva kb 20 percig kelesztjük. Közben a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel előmelegítjük.

    A megkelt kalácsot néhány helyen megszurkáljuk, majd betoljuk a forró sütőbe és kb 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával fedjük le.

    Kihűlve szeljük, porcukorral megszórjuk és tálaljuk.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá