Mákos kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók agy nagyobb kalácshoz:
Tészta:

  • 25 dkg finomliszt
  • 3 tojássárgája
  • 40 g cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • csipet só
  • 80 g szobahőmérsékletű vaj

Töltelék:

  • 25 g olvasztott vaj
  • 25 dkg darált mák
  • 2 evőkanál rum vagy rumaroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 70 g porcukor
  • 3 tojásfehérje

Elkészítése:

A mazsolát forró, rumos vízbe áztatjuk.

Az élesztőt egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a cukrot és ráöntjük a langyos tejet. Jól elkeverjük és kb 10 perc alatt felfuttatjuk.

A lisztet egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a sót és elkeverjük benne. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a vaníliát és az élesztős tejet, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. Amikor már kb felvette az összes lisztet, akkor hozzáadjuk a vajat is és puha tésztává dagasztjuk.

Ha szükséges, mert nagyon ragadna a tészta, akkor adjunk hozzá még lisztet, de ne túl sokat!

Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.

Közben elkészítjük a tölteléket. A mazsolát leszűrjük, majd a mákhoz adjuk az olvasztott vajjal és a citrom héjával együtt, majd összeforgatjuk.

A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a mákot és óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk.

A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, rásimítjuk egyenletesen a mákos tölteléket és a két rövidebbik szélét ráhajtjuk, majd a hosszabbik olala mentén feltekerjük.

Sütőpapíros tepsire tesszük és letakarva kb 20 percig kelesztjük. Közben a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel előmelegítjük.

A megkelt kalácsot néhány helyen megszurkáljuk, majd betoljuk a forró sütőbe és kb 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával fedjük le.

Kihűlve szeljük, porcukorral megszórjuk és tálaljuk.