Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csavart diós kalács recept

Csavart diós kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 70 dkg liszt
    • 10  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 20 dkg olvasztott vaj
    • 3 cs vaníliás cukor
    • csipet só
    • 3 dkg friss élesztő
    • 2 dl meleg tej
    • egy citrom reszelt héja

    Töltelék:

    • 50 dkg darált dió
    • 25 dkg cukor
    • 1,5 dl tej

    Szirup:

    • 1 bögre víz (2,5 dl)
    • 1 bögre cukor

    Elkészítése:

    A tejet meglangyosítjuk a cukorral, mejd belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg megkel.

    A töbi hozzávalót egy edénybe mérjük, majd hozzáadjuk a megkelt élesztőt és jól összegyúrjuk, majd 5 percig dagasztjuk. Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.

    A töltelékhez a hozzávalókat csak összekeverjük.

    Amikor a tészta megkelt, kissé átgyúrjuk és két részre osztjuk. A tésztákat egyenként téglalap alakúra, egyenletesen rákenjük a töltelék felét, majd a hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük.

    A tésztát középen kettévágjuk, de úgy, hogy az egyik végét hagyjuk egyben, tulajodonképpen olyan, mintha fonni szeretnénk, csak itt két ága van a tésztának. A két végét összecsavarjuk.

    A másik tésztát is így készítjük el.

    A két kalácsot sütőpapíros tepsire vagy sütőpapírral bélelt kalács formába tesszük és addig pihentetjük ott, amíg a sütő bemelegszik.

    A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk. Ha kellőképpen femelegedett, akkor kb 30 perc alatt aranybarnára sütjük a kalácsokat.

    Amíg a kalácsok teljesen kihűlnek, elkészítjük a szirupot. A cukrot a vízzel addig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni.

    Amikor a kalácsok teljesen kihűltek, akkor jól körbekenjük a cukros sziruppal.

    Ha jól be van kenve, akkor 3 nap múlva is nagyon finom puha, foszlós.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá