Csavart diós kalács recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 70 dkg liszt
- 10 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 20 dkg olvasztott vaj
- 3 cs vaníliás cukor
- csipet só
- 3 dkg friss élesztő
- 2 dl meleg tej
- egy citrom reszelt héja
Töltelék:
- 50 dkg darált dió
- 25 dkg cukor
- 1,5 dl tej
Szirup:
- 1 bögre víz (2,5 dl)
- 1 bögre cukor
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk a cukorral, mejd belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg megkel.
A töbi hozzávalót egy edénybe mérjük, majd hozzáadjuk a megkelt élesztőt és jól összegyúrjuk, majd 5 percig dagasztjuk. Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a hozzávalókat csak összekeverjük.
Amikor a tészta megkelt, kissé átgyúrjuk és két részre osztjuk. A tésztákat egyenként téglalap alakúra, egyenletesen rákenjük a töltelék felét, majd a hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük.
A tésztát középen kettévágjuk, de úgy, hogy az egyik végét hagyjuk egyben, tulajodonképpen olyan, mintha fonni szeretnénk, csak itt két ága van a tésztának. A két végét összecsavarjuk.
A másik tésztát is így készítjük el.
A két kalácsot sütőpapíros tepsire vagy sütőpapírral bélelt kalács formába tesszük és addig pihentetjük ott, amíg a sütő bemelegszik.
A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk. Ha kellőképpen femelegedett, akkor kb 30 perc alatt aranybarnára sütjük a kalácsokat.
Amíg a kalácsok teljesen kihűlnek, elkészítjük a szirupot. A cukrot a vízzel addig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni.
Amikor a kalácsok teljesen kihűltek, akkor jól körbekenjük a cukros sziruppal.
Ha jól be van kenve, akkor 3 nap múlva is nagyon finom puha, foszlós.