Csavart diós kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 70 dkg liszt
  • 10 tojássárgája
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 3 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 dl meleg tej
  • egy citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 50 dkg darált dió
  • 25 dkg cukor
  • 1,5 dl tej

Szirup:

  • 1 bögre víz (2,5 dl)
  • 1 bögre cukor

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk a cukorral, mejd belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg megkel.

A töbi hozzávalót egy edénybe mérjük, majd hozzáadjuk a megkelt élesztőt és jól összegyúrjuk, majd 5 percig dagasztjuk. Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a hozzávalókat csak összekeverjük.

Amikor a tészta megkelt, kissé átgyúrjuk és két részre osztjuk. A tésztákat egyenként téglalap alakúra, egyenletesen rákenjük a töltelék felét, majd a hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük.

A tésztát középen kettévágjuk, de úgy, hogy az egyik végét hagyjuk egyben, tulajodonképpen olyan, mintha fonni szeretnénk, csak itt két ága van a tésztának. A két végét összecsavarjuk.

A másik tésztát is így készítjük el.

A két kalácsot sütőpapíros tepsire vagy sütőpapírral bélelt kalács formába tesszük és addig pihentetjük ott, amíg a sütő bemelegszik.

A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk. Ha kellőképpen femelegedett, akkor kb 30 perc alatt aranybarnára sütjük a kalácsokat.

Amíg a kalácsok teljesen kihűlnek, elkészítjük a szirupot. A cukrot a vízzel addig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni.

Amikor a kalácsok teljesen kihűltek, akkor jól körbekenjük a cukros sziruppal.

Ha jól be van kenve, akkor 3 nap múlva is nagyon finom puha, foszlós.