Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Diós briós és kalács recept

Diós briós és kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 kg finomliszt
    • 12 dkg cukor
    • 2 mk só
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 500 ml langyos tej
    • 4 dkg élesztő
    • 16 dkg vaj

    Tetejére:

    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • ízlés szerint durvára tört dió a tetejére

    Elkészítése:

    Egy nagy kelesztőtálba beleszitáljuk a lisztet. A közepére mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, 1 ek cukrot és beleöntünk kb 1 dl langyos tejet is és kb 10 percig pihentetjük.

    A pihentétés után pedig a többi hozzávalót is beletesszük.

    A tésztát jól összegyúrjuk és kb 40 percig letakarva pihentetjük.

    Ha megkelt a tészta, kb 60-66 grammos darabokra osztjuk. Így lesz kb 28 db golyónk. Ezeket elkezdjük gombócokká gyúrni.

    Letakarva újabb 30 perc pihenés következik. Ha letelt, elkezdjük a gombócokat egyforma vastagságú rudakká sodorni. 4 szálból készítünk kalácsot, így lesz 4 db kis kalács és 12 db kis briós.

    A briósokhoz egyszerűen csigaformára tekerjük a szálakat.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és megkenjük tojással. 20 percig állni hagyjuk. Ha letelt az idő újra megkenjük tojással a felületüket. A briósra ekkor kerül a dió és a cukor.

    A sütőt 180 fokra melegítjük elő, ahol a kalácsoknak nagyjából 28-30 perc kell a sütéshez.

    Ekkora mennyiségnél érdemes késleltetni a kelesztést, úgy, hogy a briósokat a gombócolás után a hűtőbe tesszük, amíg a kalácsunk megsül, hiszen egyszerre nem tudunk ekkora mennyiséget megsütni.

    Tipp:

    A pihentetésekkel együtt nagyjából 110 perc az elkészítés ideje. A briósok tetejét dekorcukorral is megszórhatjuk, úgy látványosabb.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá