Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Francia briós (Kontyos kalács) recept

Francia briós (Kontyos kalács)
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1,3 dl langyos tej
    • 1 csomag instant (szárított) élesztő (10 g)
    • 38 dkg finomliszt
    • 10 dkg hideg vaj (80 %-os)
    • 1 kávéskanál só
    • 2 evőkanál kristálycukor
    • 2 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 1 fiola vaníliaaroma
    • 1 citrom reszelt héja

    tetejére

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája kevés vízzel elkeverve
    • jégcukor

    Elkészítése:

    A szárított élesztőt kevés cukorral elkevert langyos tejben feloldom. Nagyjából 5 perc elegendő, hogy az apró szemcsék felhabosodjanak.

    A lisztet, a maradék cukrot, sót egy nagy keverőtálba szórom. Egészen apróra kockázom a vajat, amit szintén hozzáadok a lisztes keverékhez. A konyhai robotgép dagasztóbetétjével zsemlemorzsára emlékeztető állagúra keverem.

    Hozzáadom a feloldott élesztőt, a maradék tejet, majd egymás után a felvert tojásokat és 2-3 percig lassú, majd további 4 percen át magasabb fokozaton dagasztom.

    Fényes, sima tészta lesz az eredmény, mely könnyedén elválik az edény falától. Ezzel a munka fáradságos része véget is ért.

    Kevés liszttel meghintett tálba helyezem a tésztát, egy konyharuhával letakarva kelesztem 1/2 órán át meleg helyen. Ennyi idő alatt az élesztőgombák szép lassan fejtik ki jótékony hatásukat, a tészta a kétszeresére nő.

    A tésztát henger formájúra sodrom, megfelezem, azután (szemmérték alapján) mindkét tésztaegységet 8-8 részre darabolom. A maradékból a teteje készül, a cseppformájú tészta.

    Mindegyikből kis gömböket formálok. A kisebbeknek a felét vékonyra sodrom, cseppformájúra.

    Kerámia formákat készítek elő, amit kivajazok egyenletesen, majd liszttel megszórom. A széleiről sem feledkezzünk meg!

    A formákba teszem a nagyobb gombócokat, konyharuhával lefedve konyhahőmérsékleten kelesztem még 20 percet.

    Kelés után lisztes ujjal mélyedést nyomok a közepébe és dugom bele a vékony részét a kis tésztának és igazítom a kis cseppek alját a résbe. 20 percet kelesztjük megint. Ollóval a peremét bevágom öt helyen, majd tojássárgájával megkentem a tetejüket és jégcukorral megszórom.

    Ha megkelt 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütöm. A sütőből kivéve kicsit megspriccelem kevés vízzel és konyharuhával átsimítom,hogy még fényesebb legyen és puha, mint a párna.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá