Diós briós és kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 12 dkg cukor
  • 2 mk só
  • 2 tojás
  • 500 ml langyos tej
  • 4 dkg élesztő
  • 16 dkg vaj

Tetejére:

  • 2 tojás
  • ízlés szerint durvára tört dió a tetejére

Elkészítése:

Egy nagy kelesztőtálba beleszitáljuk a lisztet. A közepére mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, 1 ek cukrot és beleöntünk kb 1 dl langyos tejet is és kb 10 percig pihentetjük.

A pihentétés után pedig a többi hozzávalót is beletesszük.

A tésztát jól összegyúrjuk és kb 40 percig letakarva pihentetjük.

Ha megkelt a tészta, kb 60-66 grammos darabokra osztjuk. Így lesz kb 28 db golyónk. Ezeket elkezdjük gombócokká gyúrni.

Letakarva újabb 30 perc pihenés következik. Ha letelt, elkezdjük a gombócokat egyforma vastagságú rudakká sodorni. 4 szálból készítünk kalácsot, így lesz 4 db kis kalács és 12 db kis briós.

A briósokhoz egyszerűen csigaformára tekerjük a szálakat.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és megkenjük tojással. 20 percig állni hagyjuk. Ha letelt az idő újra megkenjük tojással a felületüket. A briósra ekkor kerül a dió és a cukor.

A sütőt 180 fokra melegítjük elő, ahol a kalácsoknak nagyjából 28-30 perc kell a sütéshez.

Ekkora mennyiségnél érdemes késleltetni a kelesztést, úgy, hogy a briósokat a gombócolás után a hűtőbe tesszük, amíg a kalácsunk megsül, hiszen egyszerre nem tudunk ekkora mennyiséget megsütni.

Tipp:

A pihentetésekkel együtt nagyjából 110 perc az elkészítés ideje. A briósok tetejét dekorcukorral is megszórhatjuk, úgy látványosabb.