Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Diós emeletes kalács recept

Diós emeletes kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
110 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 35 dkg finomliszt
    • 2 dkg friss élesztő
    • 1,5 dl tej
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 dkg olvasztott vaj
    • 4 dkg cukor
    • csipet só

    Töltelékhez:

    • 25 dkg darált dió
    • 18 dkg porcukor
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 1,5 dl tej
    • 1 citrom reszelt héja
    • ízlés szerint fahéj

    Tészta kenéséhez:

    • 1 felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    Az átszitált liszthez hozzáadjuk az olvasztott vajat, a cukros tejben felfuttatott élesztőt, sót, majd a tojást. Jól kidolgozzuk és kb 60 percig pihentetjük.

    Közben elkészítjük a tölteléket: a hozzávalókat a tej kivételével összekeverjük, majd a felforralt tejet ráöntjük és összedolgozzuk.

    A megkelt tésztát 5 cipóra osztjuk még egy 15 percet hagyjuk pihenni.

    A cipókatt lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 20*30 cm nagyságú téglalappá és a dió töltelék egy ötödét rákenjük, majd a hosszabbik felénél felcsavarjuk.

    Egy 12*30 cm-es, szögletes őzgerinc formát sütőpapírral kibélelünk és az aljára helyezzük a tekercset. A többi cipóval is így járunk el. A második cipót az első mellé, vagyis a tepsi aljára tesszük, majd tojásfehérjével a tetejüket lekenjük, hogy sütés után ne váljanak külön. Tovább építjük a kalácsunkat a második sorba is kettő feltekert helyezünk, melyeket szintén tojásfehérjével kenünk le. Az ötödik csíkot pedig a tetejére helyezzük.

    Még 10 percet pihentetjük, végül felvert tojással az egészet lekenjük, majd hústűvel megszurkáljuk és előmelegített sütőben készre sütjük 180 fokon kb 35-40 perc alatt.

    Tipp:

    Dió helyett mákkal is tölthetjük a kalácsot!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá