Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos és diós bejgli recept

Mákos és diós bejgli
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta (3 rúdhoz):

    • 50 dkg finomliszt
    • 1,5 dl tej
    • 2 dkg élesztő
    • 5 dkg porcukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 20 dkg hideg vaj vagy margarin

    Mákos töltelék (3 rúdhoz):

    • 40 dkg darált mák
    • 1,5 dl víz
    • 10 dkg cukor
    • 1 narancs héja és a leve
    • csipet őrölt szegfűszeg
    • 3 dkg kandírozott narancshéj
    • 8 dkg darált keksz

    Diós töltelék (3 rúdhoz):

    • 40 dkg darált dió
    • 1,5 dl víz
    • 10 dkg cukor
    • csipet őrölt fahéj
    • 1 citrom héja és leve
    • 3 dkg forró vízbe áztatott, majd leszűrt mazsola
    • 8 dkg darált keksz

    Tetejére:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva

    Elkészítése:

    Tészta:

    A tejhez hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt és a tojássárgáját, majd elkeverjük.

    A liszthez hozzáadjuk a sót és a hideg zsiradékkal alaposan elmorzsoljuk. Ekkor hozzáadjuk a tejes keveréket és tésztává gyúrjuk.

    A kész tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 15-20 percre, közben pedig elkészítjük a tölteléket.

    Töltelék:

    A cukrot és a vizet felforraljuk. A száraz hozzávalókat (külön a mákos és külön a diós töltelék hozzávalóit) egy edénybe mérjük, majd ráöntjük a szirupot és alaposan elkeverjük. Ha kicsit száraz lenne a töltelék, akkor a mákoshoz adjunk narancslevet a dióshoz pedig kevés citromlevet.

    Összeállítás és sütés:

    A tésztát osszuk 3 részre. A tésztákat egyenként nyújtsuk ki lisztmentes nyújtólapon kb 20*25 cm-es lappá, majd egyenletesen kenjük meg a töltelék 1/3-ával. 3 szélén hajtsuk rá a tésztát kissé, majd a hosszabbik oldalról kezdjük feltekerni.

    Tegyük sütőpapíros tepsire úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. A maradék tésztákat ugyanígy készítjük el.

    A bejgliket kenjük le először tojássárgájával, majd addig tegyük hűtőbe (vagy higed helyre, pl terasz), amíg meg nem szárad rajta. Ekkor kenjük le enyhén felvert tojásfehérjével és újra tegyük hideg helyre, amíg az is rá nem szárad.

    Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső sütéssel. Ha megszáradt a tojás a bejgliken, akkor szurkáljuk meg a tetején és oldalán, hogy a gőz távozni tudjon. Süssük kb 35-40 percig.

    Kihűlve szeleteljük.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá