Hozzávalók:
Tészta (3 rúdhoz):
Mákos töltelék (3 rúdhoz):
Diós töltelék (3 rúdhoz):
Tetejére:
Elkészítése:
A tejhez hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt és a tojássárgáját, majd elkeverjük.
A liszthez hozzáadjuk a sót és a hideg zsiradékkal alaposan elmorzsoljuk. Ekkor hozzáadjuk a tejes keveréket és tésztává gyúrjuk.
A kész tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 15-20 percre, közben pedig elkészítjük a tölteléket.
A cukrot és a vizet felforraljuk. A száraz hozzávalókat (külön a mákos és külön a diós töltelék hozzávalóit) egy edénybe mérjük, majd ráöntjük a szirupot és alaposan elkeverjük. Ha kicsit száraz lenne a töltelék, akkor a mákoshoz adjunk narancslevet a dióshoz pedig kevés citromlevet.
A tésztát osszuk 3 részre. A tésztákat egyenként nyújtsuk ki lisztmentes nyújtólapon kb 20*25 cm-es lappá, majd egyenletesen kenjük meg a töltelék 1/3-ával. 3 szélén hajtsuk rá a tésztát kissé, majd a hosszabbik oldalról kezdjük feltekerni.
Tegyük sütőpapíros tepsire úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. A maradék tésztákat ugyanígy készítjük el.
A bejgliket kenjük le először tojássárgájával, majd addig tegyük hűtőbe (vagy higed helyre, pl terasz), amíg meg nem szárad rajta. Ekkor kenjük le enyhén felvert tojásfehérjével és újra tegyük hideg helyre, amíg az is rá nem szárad.
Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső sütéssel. Ha megszáradt a tojás a bejgliken, akkor szurkáljuk meg a tetején és oldalán, hogy a gőz távozni tudjon. Süssük kb 35-40 percig.
Kihűlve szeleteljük.