Mákos krémes recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
A mákos laphoz:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 12 dkg cukor
- 10 dkg mák (darált)
- 4 dkg finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 ek rum (vagy aroma)
A fehér laphoz:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 6 dkg cukor
- 6 dkg finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 ek rum (vagy aroma)
A krémhez:
- 7 dl tej
- 9 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 10 dkg cukor
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 4 teáskanál vaníliaaroma
- 2 ek zselatin
- 2,5 dl habtejszín
- 20 dkg fehér csokoládé
A tetejére:
- 2 dkg mák (kb 2 evőkanál)
Elkészítése:
A mákos lapokhoz a mákot, lisztet, sütőport összekeverjük.
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a mákos lisztet és a rumot.
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk majd kb 25 perc alatt megsütjük 180 fokon. Ha kihűlt, két lapba vágjuk.
A sima laphoz a lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet és a rumot. A tésztából sütőpapírra 20×30 cm-es téglalapot kenünk. Előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük.
Amíg a tésztalapok kihűlnek, elkészítjük a krémet, amihez a tejszínt kemény habbá verjük.
A zselatint vízbe áztatjuk.
3 dl tejet felforralunk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az apróra tördelt fehér csokoládét. Addig keverjük, amíg a csokoládé fel nem olvad.
A tojássárgáját csomómentesre keverjük a cukorral, a pudingporral, a vaníliakivonattal és a maradék hideg tejjel. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a fehér csokis keveréket. Továbbra is keverve sűrű krémmé főzzük.
A zselatint felmelegítjük a vízzel, majd a sűrű krémhez keverjük. Kihűtjük, majd hozzáforgatjuk a tejszínhabot is.
Az egyik mákos lapot megkenjük a krém harmadával. Rátesszük a sima lapot, amire a maradék krém fele kerül, erre tesszük a másik mákos lapot. Megkenjük a maradék krémmel és megszórjuk darált mákkal.
3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.