Mákos krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mákos krémes

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
A mákos laphoz:

  • 6 tojásfehérje
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg mák (darált)
  • 4 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 ek rum (vagy aroma)

A fehér laphoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 ek rum (vagy aroma)

A krémhez:

  • 7 dl tej
  • 9 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 ek zselatin
  • 2,5 dl habtejszín
  • 20 dkg fehér csokoládé

A tetejére:

  • 2 dkg mák (kb 2 evőkanál)

Elkészítése:

A mákos lapokhoz a mákot, lisztet, sütőport összekeverjük.

A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a mákos lisztet és a rumot.

A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk majd kb 25 perc alatt megsütjük 180 fokon. Ha kihűlt, két lapba vágjuk.

A sima laphoz a lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet és a rumot. A tésztából sütőpapírra 20×30 cm-es téglalapot kenünk. Előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük.

Amíg a tésztalapok kihűlnek, elkészítjük a krémet, amihez a tejszínt kemény habbá verjük.
A zselatint vízbe áztatjuk.

3 dl tejet felforralunk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az apróra tördelt fehér csokoládét. Addig keverjük, amíg a csokoládé fel nem olvad.

A tojássárgáját csomómentesre keverjük a cukorral, a pudingporral, a vaníliakivonattal és a maradék hideg tejjel. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a fehér csokis keveréket. Továbbra is keverve sűrű krémmé főzzük.

A zselatint felmelegítjük a vízzel, majd a sűrű krémhez keverjük. Kihűtjük, majd hozzáforgatjuk a tejszínhabot is.

Az egyik mákos lapot megkenjük a krém harmadával. Rátesszük a sima lapot, amire a maradék krém fele kerül, erre tesszük a másik mákos lapot. Megkenjük a maradék krémmel és megszórjuk darált mákkal.

3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.