Kolozsvári rakott káposzta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 1 kk őrölt kömény
- 4 babérlevél
- 1,5 bögre rizs
- 1,5 kg darált hús (dagadó)
- 3 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- 1 ek pirospaprika
- 1 ek borsikafű (morzsolt, szárított)
- 1 ek kapor (morzsolt, szárított)
- 1 szál füstölt kolbász
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 3 ek zsír
- 5 dl tejföl
Elkészítése:
A káposztát, ha túl savanyú, átmossuk, kinyomkodjuk, és 1 ek zsíron kevés vízzel, az őrölt köménnyel és babérlevéllel kb.20 perc alatt puhára pároljuk.
1 ek zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagyma egyharmadát, majd hozzáadjuk a rizst, sózzuk, borsozzuk, felöntjük másfélszeres mennyiségű forró vízzel, lefedjük, és meleg helyen megvárjuk, míg megdagad.
A kolbászt felkarikázzuk, a kolozsvári szalonnát vékony darabokra vágjuk, és 1 ek zsíron átsütjük.
1 ek zsíron megdinszteljük a maradék apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, beleforgatjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a borsikafüvet, az őrölt kaprot, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, kevés vizet öntünk alá.
Egy tepsit, vagy hőálló tálat zsírral kikenünk, és rétegezve elhelyezzük benne a hozzávalókat.
Az edény aljára tesszük a káposzta egyharmad részét, rásimítjuk a rizs és hús felét, erre rakjuk a kisült kolbász és szalonna felét.
Újabb káposztaréteg következik, amit meglocsolunk tejföllel, újra rizs, és a hús másik fele, a maradék kisült kolbász és szalonna, végül az egészet befedjük az utolsó réteg káposztával.
A tetejét bőven meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk pirospaprikával.
Előmelegített sütőben 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Mit főzzek ma? – 2025.01.14 kedd
Mit főzzünk ma? Egy kiadós, tárkonyos zöldségleves indítja a napot, amelyet
Tovább olvasom »Mit főzzek a héten? – 12 nagyszerű fogás ebédre és vacsorára
Mindennap azon gondolkodsz, mi legyen az ebéd vagy vacsora? Ez a válogatás
Tovább olvasom »Új ízekre vágysz, vagy a klasszikusokat kedveled? Ebben a leves válogatásban nem fogsz csalódni!
A levesek nemcsak előételként, hanem főételként is kiválóan megállják a hel
Tovább olvasom »A tökéletes farsangi fánk titka: Tippek a nagyitól
A farsangi időszak egyik legkedveltebb finomsága a szalagos fánk, amely a v
Tovább olvasom »Változatos hétköznapi fogások – Itt minden napra találsz egy jó receptet!
Változatos és ínycsiklandó fogásokat keresel a hétköznapokra? Válogatásunkb
Tovább olvasom »Friss, puha házi kiflik – 12 fantasztikus recept, amiket érdemes kipróbálnod!
Frissen sült, puha kiflik, amelyek garantáltan mosolyt csalnak mindenki arc
Tovább olvasom »