Kolozsvári rakott káposzta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 1 kk őrölt kömény
- 4 babérlevél
- 1,5 bögre rizs
- 1,5 kg darált hús (dagadó)
- 3 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- 1 ek pirospaprika
- 1 ek borsikafű (morzsolt, szárított)
- 1 ek kapor (morzsolt, szárított)
- 1 szál füstölt kolbász
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 3 ek zsír
- 5 dl tejföl
Elkészítése:
A káposztát, ha túl savanyú, átmossuk, kinyomkodjuk, és 1 ek zsíron kevés vízzel, az őrölt köménnyel és babérlevéllel kb.20 perc alatt puhára pároljuk.
1 ek zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagyma egyharmadát, majd hozzáadjuk a rizst, sózzuk, borsozzuk, felöntjük másfélszeres mennyiségű forró vízzel, lefedjük, és meleg helyen megvárjuk, míg megdagad.
A kolbászt felkarikázzuk, a kolozsvári szalonnát vékony darabokra vágjuk, és 1 ek zsíron átsütjük.
1 ek zsíron megdinszteljük a maradék apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, beleforgatjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a borsikafüvet, az őrölt kaprot, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, kevés vizet öntünk alá.
Egy tepsit, vagy hőálló tálat zsírral kikenünk, és rétegezve elhelyezzük benne a hozzávalókat.
Az edény aljára tesszük a káposzta egyharmad részét, rásimítjuk a rizs és hús felét, erre rakjuk a kisült kolbász és szalonna felét.
Újabb káposztaréteg következik, amit meglocsolunk tejföllel, újra rizs, és a hús másik fele, a maradék kisült kolbász és szalonna, végül az egészet befedjük az utolsó réteg káposztával.
A tetejét bőven meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk pirospaprikával.
Előmelegített sütőben 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »









