Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kolozsvári töltött káposzta recept

Kolozsvári töltött káposzta
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 1 kg sertéscomb
    • 1,5 kg savanyú káposzta
    • savanyított káposzta levél
    • 2 db vöröshagyma
    • 3-4 gerezd fokhagyma
    • 50 dkg kolozsvári füstölt szalonna
    • 30 dkg füstölt kolbász
    • 10 dkg rizs
    • 3 tk pirospaprika
    • őrölt fekete bors
    • majoránna
    • őrölt köménymag
    • 2 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 ek liszt
    • 3 ek étolaj
    • annyi víz hogy bőven ellepje
    • ízlés szerint tejföl a tálaláshoz

    Elkészítése:

    A sertéscombot daráljuk le. A savanyú káposztának nyomjuk ki a nagyja levét, majd vágjuk kisesebbre, ha túl hosszúnak találjuk a káposztaszálakat (én mindig kisebbre vágom, úgy könnyebb enni). A savanyított káposztalevelekből vágjuk ki a vastagabb, eres részt. A vöröshagymát vágjuk fel apróra, a szalonnát vékonyan csíkozzuk fel, a kolbászt karikázzuk fel. A rizst pedig enyhén sós vízbe főzzük félpuhára.

    Egy evőkanál olajat és a felcsíkozott szalonna felét tegyük egy edénybe, süssük szép pirosra, majd szedjük ki és hagyjuk hűlni.

    A visszamaradt zsiradékba tegyük bele az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre. Ezután vegyük ki a megpárolt hagyma felét és tegyük félre.

    A maradék hagymát szórjuk meg egy teáskanál pirospaprikával, keverjük össze, öntsük fel egy kevés vízzel, nehogy a hagyma megégjen, majd adjuk hozzá a savanyú káposzta felét, keverjük alaposan össze, és szintén tegyük félre.

    A darált húshoz adjuk hozzá a pirosra sütött szalonnacsíkokat és a párolt vöröshagymát, az előfőzött rizst, a préselt fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg őrölt köménnyel és majoránnával, majd alaposan keverjük össze.

    Ezután adjuk hozzá az egész tojást, majd alaposan gyúrjuk össze a húsmasszát. Közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána.

    Egyesével töltsük meg a savanyított káposztaleveleket a húsmasszával (én a levél közepére teszem a húsgombócot, majd a két szélét ráhajtom és feltekerem. Így biztosan nem nyílik szét).

    Ezután az edényben lévő káposztára szórjuk rá a megmaradt, felcsíkozott szalonnát és a felkarikázott kolbászt, majd helyezzük rá a becsomagolt húsgombócokat és fedjük be a maradék savanyú káposztával.

    Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd főzzük kb 2 óra alatt készre. (Főzés közben többször rázogassuk meg, de ne keverjük.)

    A maradék olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk világos zsemleszínűre, majd vegyük le a tűzről, adjunk hozzá 2 tk pirospaprikát, majd hagyjuk hűlni.

    Amikor a rántás langyosra hűlt, öntsünk hozzá egy kevés vizet, keverjük simára, majd csorgassuk a káposztára úgy, hogy szépen közé folyjon.

    Ezután fakanállal óvatosan mozgassuk meg, majd rázogassuk meg, és főzzük még kb. 10 percig. (Közben többször rázogassuk meg.)

    Tipp:

    Tálaláskor friss kenyeret és ízlés szerint tejfölt kínáljunk hozzá. Én füstölt kolbász helyett debrecenivel készítettem, de ez már ízlés dolga.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá