Kolozsvári rakott káposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 1 kk őrölt kömény
  • 4 babérlevél
  • 1,5 bögre rizs
  • 1,5 kg darált hús (dagadó)
  • 3 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 ek borsikafű (morzsolt, szárított)
  • 1 ek kapor (morzsolt, szárított)
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 3 ek zsír
  • 5 dl tejföl

Elkészítése:

A káposztát, ha túl savanyú, átmossuk, kinyomkodjuk, és 1 ek zsíron kevés vízzel, az őrölt köménnyel és babérlevéllel kb.20 perc alatt puhára pároljuk.

1 ek zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagyma egyharmadát, majd hozzáadjuk a rizst, sózzuk, borsozzuk, felöntjük másfélszeres mennyiségű forró vízzel, lefedjük, és meleg helyen megvárjuk, míg megdagad.

A kolbászt felkarikázzuk, a kolozsvári szalonnát vékony darabokra vágjuk, és 1 ek zsíron átsütjük.

1 ek zsíron megdinszteljük a maradék apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, beleforgatjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a borsikafüvet, az őrölt kaprot, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, kevés vizet öntünk alá.

Egy tepsit, vagy hőálló tálat zsírral kikenünk, és rétegezve elhelyezzük benne a hozzávalókat.
Az edény aljára tesszük a káposzta egyharmad részét, rásimítjuk a rizs és hús felét, erre rakjuk a kisült kolbász és szalonna felét.
Újabb káposztaréteg következik, amit meglocsolunk tejföllel, újra rizs, és a hús másik fele, a maradék kisült kolbász és szalonna, végül az egészet befedjük az utolsó réteg káposztával.

A tetejét bőven meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk pirospaprikával.

Előmelegített sütőben 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük.