Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kolozsvári rakott káposzta recept

Kolozsvári rakott káposzta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:

    • 1,5 kg savanyú káposzta
    • 1 kk őrölt kömény
    • 4 babérlevél
    • 1,5 bögre rizs
    • 1,5 kg darált hús (dagadó)
    • 3 vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • őrölt bors
    • 1 ek pirospaprika
    • 1 ek borsikafű (morzsolt, szárított)
    • 1 ek kapor (morzsolt, szárított)
    • 1 szál füstölt kolbász
    • 10 dkg kolozsvári szalonna
    • 3 ek zsír
    • 5 dl tejföl

    Elkészítése:

    A káposztát, ha túl savanyú, átmossuk, kinyomkodjuk, és 1 ek zsíron kevés vízzel, az őrölt köménnyel és babérlevéllel kb.20 perc alatt puhára pároljuk.

    1 ek zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagyma egyharmadát, majd hozzáadjuk a rizst, sózzuk, borsozzuk, felöntjük másfélszeres mennyiségű forró vízzel, lefedjük, és meleg helyen megvárjuk, míg megdagad.

    A kolbászt felkarikázzuk, a kolozsvári szalonnát vékony darabokra vágjuk, és 1 ek zsíron átsütjük.

    1 ek zsíron megdinszteljük a maradék apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, beleforgatjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a borsikafüvet, az őrölt kaprot, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, kevés vizet öntünk alá.

    Egy tepsit, vagy hőálló tálat zsírral kikenünk, és rétegezve elhelyezzük benne a hozzávalókat.
    Az edény aljára tesszük a káposzta egyharmad részét, rásimítjuk a rizs és hús felét, erre rakjuk a kisült kolbász és szalonna felét.
    Újabb káposztaréteg következik, amit meglocsolunk tejföllel, újra rizs, és a hús másik fele, a maradék kisült kolbász és szalonna, végül az egészet befedjük az utolsó réteg káposztával.

    A tetejét bőven meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk pirospaprikával.

    Előmelegített sütőben 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek