Kókuszos szilvás gombóc recept
Hozzávalók:
- 3 nagyobb szem burgonya
- 5 dkg darált kókuszreszelék
- 2 evőkanál búzadara
- 30-35 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 1,5 dl olaj
- 1 kávéskanál só
- 20 szem szilva
- fahéj ízlés szerint
Elkészítése:
A meghámozott, kockára vágott burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük a levétől, egy tálban villával összetörjük és hűlni hagyjuk.
Közben egy lábasban odatesszük forrni a vizet a gombócoknak. Ha kihűlt a burgonya, hozzáadjuk a darált kókuszreszeléket, egy csipet sót, a búzadarát, 2 evőkanál olajat, a lisztet, és összegyúrjuk, hogy lágy tésztát kapjunk. (A liszt lehet egy kicsivel több, vagy kevesebb, összeállításnál érezzük a mennyiséget.)
Gyorsan dolgozzunk, mert ha áll a tészta nyúlós lesz.
Lisztes kézzel 20 egyenlő darabra tépjük. Egyesével a tenyerünkben szétlapítjuk, a kimagozott, fahéjas cukorba forgatott szilvát a közepére helyezzük, majd a széleit összecsippentjük, és gombokat formálunk belőle.
A kész gombócokat beletesszük a lobogó forró vízbe úgy, hogy kényelmesen elférjenek. Amikor feljönnek a víz tetejére, még 2-3 percig főzzük és leszűrjük.
A maradék olajon aranybarnára pirított zsemlemorzsába a gombócokat beleforgatjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.