Kókuszos szilvás gombóc

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb szem burgonya
  • 5 dkg darált kókuszreszelék
  • 2 evőkanál búzadara
  • 30-35 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 1,5 dl olaj
  • 1 kávéskanál só
  • 20 szem szilva
  • fahéj ízlés szerint

Elkészítése:

A meghámozott, kockára vágott burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük a levétől, egy tálban villával összetörjük és hűlni hagyjuk.

Közben egy lábasban odatesszük forrni a vizet a gombócoknak. Ha kihűlt a burgonya, hozzáadjuk a darált kókuszreszeléket, egy csipet sót, a búzadarát, 2 evőkanál olajat, a lisztet, és összegyúrjuk, hogy lágy tésztát kapjunk. (A liszt lehet egy kicsivel több, vagy kevesebb, összeállításnál érezzük a mennyiséget.)
Gyorsan dolgozzunk, mert ha áll a tészta nyúlós lesz.

Lisztes kézzel 20 egyenlő darabra tépjük. Egyesével a tenyerünkben szétlapítjuk, a kimagozott, fahéjas cukorba forgatott szilvát a közepére helyezzük, majd a széleit összecsippentjük, és gombokat formálunk belőle.

A kész gombócokat beletesszük a lobogó forró vízbe úgy, hogy kényelmesen elférjenek. Amikor feljönnek a víz tetejére, még 2-3 percig főzzük és leszűrjük.

A maradék olajon aranybarnára pirított zsemlemorzsába a gombócokat beleforgatjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.