Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szilvás gombóc recept

Szilvás gombóc
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók 24 db szilvás gombóchoz:

    A tésztához:

    • 1 kg burgonya (tisztítva)
    • 20 dkg finomliszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 evőkanál zsír

    A töltelékhez:

    • 12 szem nagy, vagy 24 szem pici szilva
    • fahéjas porcukor

    A forgatáshoz:

    • zsír
    • zsemlemorzsa

    A tálaláshoz:

    • fahéjas porcukor

    Elkészítése:

    A burgonyát felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, majd hűlni hagyjuk.

    Közben a szilvát kimagozzuk, ha túl nagyok, félbe vágjuk.

    Ha a burgonya kihűlt hozzáadjuk a tojást, a zsírt, sózzuk, majd a liszttel együtt gyors mozdulatokkal tésztává dolgozzuk.

    Nem kell sokáig gyúrni, mert ragacsos lesz, egyre több lisztet fog felvenni és a végén kemény és nehéz lesz a tészta.

    Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk.

    A kész tésztát lisztezett deszkán rúddá sodorjuk, 24 egyforma részre vágjuk. A tészta adagokból egyenként gömböket formázunk, majd a deszkán kerek formára lapogatjuk. Fogunk egy fél-vagy egész szilvát, egy kávéskanálnyi fahéjas porcukrot teszünk a mag helyére, majd szépen bebugyoláljuk a tésztába. Óvatosan, lehetőleg gyors mozdulatokkal dolgozzunk.

    Miközben készülnek a gombócok, egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt és elkezdjük aranybarnára pirítani a zsemlemorzsát.

    A kész gombócokat adagonként a forrásban lévő vízbe tesszük és addig főzzük, míg szépen feljönnek a víz tetejére. Várunk még egy picit, majd kiszedjük és alaposan lecsepegtetve, egyenesen a piított zsemlemorzsába forgatjuk. Jól átforgatjuk, hogy a morzsa mindenhol bevonja szépen a gombócokat.

    Fahéjas porcukorral hintve, azonnal tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá