Szilvás gombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 24 db szilvás gombóchoz:

A tésztához:

  • 1 kg burgonya (tisztítva)
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál zsír

A töltelékhez:

  • 12 szem nagy, vagy 24 szem pici szilva
  • fahéjas porcukor

A forgatáshoz:

  • zsír
  • zsemlemorzsa

A tálaláshoz:

  • fahéjas porcukor

Elkészítése:

A burgonyát felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, majd hűlni hagyjuk.

Közben a szilvát kimagozzuk, ha túl nagyok, félbe vágjuk.

Ha a burgonya kihűlt hozzáadjuk a tojást, a zsírt, sózzuk, majd a liszttel együtt gyors mozdulatokkal tésztává dolgozzuk.

Nem kell sokáig gyúrni, mert ragacsos lesz, egyre több lisztet fog felvenni és a végén kemény és nehéz lesz a tészta.

Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk.

A kész tésztát lisztezett deszkán rúddá sodorjuk, 24 egyforma részre vágjuk. A tészta adagokból egyenként gömböket formázunk, majd a deszkán kerek formára lapogatjuk. Fogunk egy fél-vagy egész szilvát, egy kávéskanálnyi fahéjas porcukrot teszünk a mag helyére, majd szépen bebugyoláljuk a tésztába. Óvatosan, lehetőleg gyors mozdulatokkal dolgozzunk.

Miközben készülnek a gombócok, egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt és elkezdjük aranybarnára pirítani a zsemlemorzsát.

A kész gombócokat adagonként a forrásban lévő vízbe tesszük és addig főzzük, míg szépen feljönnek a víz tetejére. Várunk még egy picit, majd kiszedjük és alaposan lecsepegtetve, egyenesen a piított zsemlemorzsába forgatjuk. Jól átforgatjuk, hogy a morzsa mindenhol bevonja szépen a gombócokat.

Fahéjas porcukorral hintve, azonnal tálaljuk.