Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Ínycsiklandó és laktató ételek szezonális zöldségekből – 12 recept, amiket ki kell próbálnod ősszel!

Dátum: 2024-09-16 / Írta: Budai István / Látták: /

Az őszi időszak gazdagabbnál gazdagabb zöldségekkel ajándékoz meg minket, amelyekből ínycsiklandó és laktató ételek készíthetők. Ezek az alapanyagok nemcsak ízletesek, hanem számos jótékony élettani hatással is rendelkeznek, így érdemes őket beépíteni az őszi menübe. Most bemutatunk 12 receptet, amelyekkel kihozhatod a maximumot az őszi szezonális zöldségekből, miközben a szervezeted is feltöltöd vitaminokkal és ásványi anyagokkal.




  • 1. Sült csirkecomb brokkolival recept

    Az első fogás, amit mindenképp érdemes kipróbálni, a sült csirkecomb brokkolival, tejfölös-fokhagymás brokkoli mártással. A brokkoli igazi szuperélelmiszer, tele van C-vitaminnal, K-vitaminnal és rostokkal, amelyek támogatják az immunrendszert, az emésztést és a csontok egészségét. A fokhagyma immunerősítő hatásairól híres, így ez a fogás nemcsak finom, de segít a megfázásos időszakban is ellenállóbbá tenni a szervezetet.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 4 db egész csirkecomb
    • negyed csomag kockamargarin
    • 1 fej vöröshagyma
    • 3-4 gerezd fokhagyma
    • vegetás liszt
    • margarin a kikenéshez
    • 1 nagy csomag mirelit brokkoli

    Az öntethez:

    • 1 nagy pohár tejföl
    • 2-3 gerezd fokhagyma
    • fehér bors
    • A tetejére: reszelt sajt

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Brokkoli és karfiolfasírt recept

    A brokkoli és karfiolfasírt egy könnyedebb, húsmentes opció, amely remek alternatíva lehet vegetáriánusoknak is. A karfiol, akárcsak a brokkoli, gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban, amelyek segítenek a sejtek védelmében és a szervezet természetes méregtelenítő folyamataiban. Emellett alacsony kalóriatartalmú, így diétázóknak is ideális választás.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 30 dkg brokkoli és karfiol rózsa (mirelit)
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 ek finomliszt
    • 15 dkg sajt
    • 1 kk ételízesítő vagy só
    • 1 csipet őrölt bors
    • 2 ek panírmorzsa
    • 5 dl olaj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Sajtos fokhagymás rakott karfiol recept

    A sajtos-fokhagymás rakott karfiol a krémes sajtok és a karfiol találkozásából született igazán ízletes étel. A sajtok nemcsak gazdag ízükkel, hanem kalciumtartalmukkal is hozzájárulnak a csontok egészségéhez, míg a karfiol antioxidáns hatása segít megelőzni a sejtkárosodást.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 nagy fej karfiol
    • 2 db 120g-os zacskós rizs
    • 5 dl főzőtejszín (20%-os )
    • 25 dkg reszelt sajt
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3-4 gerezd fokhagyma
    • 1 db nagy sárgarépa
    • 1 db paradicsom
    • petrezselyem
    • margarin a kenéshez és a rizshez
    • prézli
    • só, bors, vegeta

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Rakott karfiol csirkemellel recept

    A rakott karfiol csirkemellel szintén remek választás, ha egy laktató, mégis egészséges ételt szeretnél. A csirkemell alacsony zsírtartalmú, de magas fehérjetartalmú alapanyag, ami segít az izomépítésben és az energiabevitelben. A karfiol hozzáadásával ez az étel még táplálóbb és vitaminokban gazdagabb lesz.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 2 tasak gyors rizs (összesen 250 g)
    • egy közepes karfiol (70-80 dkg)
    • 50 dkg csirkemell filé
    • 3 dkg vaj
    • 4 dl tejföl
    • 4-5 gerezd fokhagyma
    • 0,5 dl olaj
    • bors
    • delikát

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Szalonnás csirkemáj sütőtök tócsnival recept

    Az ősz egyik legnépszerűbb zöldsége a sütőtök, amelyből számtalan finomság készíthető. A szalonnás csirkemáj sütőtök tócsnival igazi különlegesség, ahol a sütőtök természetes édessége és a csirkemáj gazdag ízvilága találkozik. A sütőtök gazdag béta-karotinban, ami nemcsak a látást segíti, hanem antioxidánsként védi a sejteket.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg csirkemáj
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • kb 15 dkg húsos szalonna
    • só, bors, pirospaprika
    • 2 ek kacsazsír

    Sütőtök tócsni:

    • kb 40 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 gerezd fokhagyma
    • só, bors
    • liszt
    • olaj a sütéshez

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Sütőtökös töltött krumpli sajttal, bacon-nel, zsályával, szezámos mártogatóssal recept

    A sütőtökös, sajttal töltött krumpli bacon-nel tökéletes választás lehet egy könnyed vacsorára. A krumpli rostokban gazdag és B-vitaminokat tartalmaz, míg a sütőtök és a sajt kombinációja krémessé és ízletessé teszi ezt az ételt. A hozzáadott bacon ropogóssága pedig egy kis pluszt ad a fogásnak.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Savanyú káposztás bableves recept

    Ha tartalmas levest keresel, a savanyú káposztás bableves kihagyhatatlan. A savanyú káposzta C-vitamin tartalma hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, míg a bab magas rost- és fehérjetartalmával hosszú időre biztosítja a teltségérzetet. Ez az étel tökéletes egy hűvös őszi napon, amikor valami melegítő és tápláló levesre van szükséged.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 60 dkg savanyú káposzta
    • 10 dkg szárazkolbász
    • 30 dkg füstölt-főtt tarja
    • 3 szál sárgarépa
    • 1 kis doboz vörös bab (24 dkg)
    • 1 kk só
    • 1 nagy csipet őrölt bors
    • 1 tk házi darált paprika
    • 1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
    • 2,5 l víz

    Rántás:

    • 2 púpos ek liszt
    • 2 ek olaj
    • 1 tk őrölt pirospaprika
    • 2 dl tejföl

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Kolozsvári töltött káposzta recept

    A kolozsvári töltött káposzta igazi klasszikus az őszi és téli időszakban. A káposzta és a hús kombinációja egy kiadós, ízletes fogást eredményez, amit a savanyú káposzta még inkább feldob. A káposzta gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek segítenek a szervezet méregtelenítésében.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg sertéscomb
    • 1,5 kg savanyú káposzta
    • savanyított káposzta levél
    • 2 db vöröshagyma
    • 3-4 gerezd fokhagyma
    • 50 dkg kolozsvári füstölt szalonna
    • 30 dkg füstölt kolbász
    • 10 dkg rizs
    • 3 tk pirospaprika
    • őrölt fekete bors
    • majoránna
    • őrölt köménymag
    • 2 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 ek liszt
    • 3 ek étolaj
    • annyi víz hogy bőven ellepje
    • ízlés szerint tejföl a tálaláshoz

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    9. Omlós kacsacomb újhagymás tört burgonyával és roppanós lilakáposztával recept

    Az omlós kacsacomb lilakáposztával és újhagymás burgonyával egy elegáns fogás, amely tökéletes lehet ünnepi alkalmakra is. A lilakáposzta antioxidáns tartalma kiemelkedő, míg a kacsahús gazdag ízével és fehérjetartalmával laktató, mégis elegáns választás.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 6 darab kacsacomb
    • himalája só
    • morzsolt majoránna
    • egy maréknyi felkockázott kacsaháj , vagy ennek hiányában bármilyen zsiradék
    • 6 darab nagyobb burgonya
    • 3 szál újhagyma
    • egy kisebb fej lilakáposzta
    • egy kisebb fej vöröshagyma
    • kettő evőkanálnyi barna cukor
    • őrölt kömény
    • ecet

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    10. Rakott kelbimbó recept

    A rakott kelbimbó könnyen elkészíthető, és a kelbimbó az egyik legjobban elismert zöldség a vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt. Magas rosttartalma segít az emésztésben, míg a benne található C-vitamin és antioxidánsok támogatják az immunrendszert.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 60 dkg kelbimbó
    • 60 dkg darált sertéslapocka
    • 30 dkg rizs
    • leves alaplé
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • frissen őrölt bors
    • 10 dkg reszelt trappista sajt
    • 3 dl tejföl
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 ek liszt
    • 1 ek zsemlemorzsa
    • kevés étolaj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    11. Csirkemell filé spenótos krémsajttal töltve recept

    A csirkemell filé spenótos krémsajttal töltve a spenót vastartalmának köszönhetően segít a vérszegénység megelőzésében, míg a csirkemell gazdag fehérjeforrásként hozzájárul az izomépítéshez és az egészséges étrendhez.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 2 egész csirkemellfilé
    • 2 evőkanál olívaolaj
    • 1 teáskanál pirospaprika
    • 0,5 teáskanál fokhagymapor
    • bors
    • 120 g krémsajt
    • 20 g parmezán sajt
    • 2 evőkanál majonéz
    • 100 g friss spenót
    • 2 fokhagymagerezd
    • 0,5 teáskanál chilipehely

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    12. Spenótos, zöldborsós, paradicsomos csirke recept

    Végül, a spenótos-zöldborsós csirkemell paradicsomos szósszal egyszerre frissítő és laktató. A spenót és a zöldborsó vitaminokban gazdag, különösen A-, C- és K-vitaminokban, amelyek támogatják a látást, az immunrendszert és az egészséges bőr fenntartását.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 60 dkg csirkemell
    • 30 dkg spenót
    • 40 dkg zöldborsó
    • 30 dkg hámozott paradicsom (apróra vágva)
    • 1 csokor bazsalikom
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • só, bors
    • 1 ek. olaj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Ezek az őszi zöldségekkel készült ételek nemcsak ízletesek, hanem tele vannak tápanyagokkal, amelyek segítenek feltölteni a szervezetünket ebben az időszakban. Próbáld ki őket, és fedezd fel a szezonális zöldségek csodáit!

    Szólj hozzá