Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mézes diós répatorta mascarpone krémmel recept

Mézes diós répatorta mascarpone krémmel
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
    Tészta:

    • 20 dkg cukor (legjobb a barnacukor)
    • 2,5 dl étolaj (mogyoróoaljjal helyettesíthető)
    • 4 nagy méretű  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10 dkg darált dió vagy mandula
    • 10 dkg méz
    • 40 dkg sárgarépa
    • 30 dkg liszt
    • 2 teáskanál sütőpor
    • 2 teáskanál szódabikarbóna
    • 2 teáskanál fahéj
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 vaníliarúd
    • csipet só
    • ízlés szerint mazsola vagy kandírozott gyümölcsök

    Krém:

    • 75 dkg mascarpone
    • 2 dl tejszín
    • 1 zacskó vaníliás cukor
    • 1 teáskanál reszelt citromhéj
    • 10-15 dkg porcukor ízlés szerint

    Elkészítése:

    A répákat meghámozzuk, megmossuk és szárazra töröljük, majd sajtreszelőn apróra reszeljük.

    A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval felverjük. A sárgákat kihabosítjuk a cukorral, mézzel, a vaníliarúd kikapart magjával a reszelt citromhéjjal és a fahéjjal. Addig keverjük amíg krémes, sűrű állagú lesz, ekkor lassan hozzáöntjük az olajat és beleforgatjuk a répát, majd alaposan összekeverjük.

    A száraz alapanyagokat összekeverjük és a tésztához adjuk. Végül a tojások kemény habját óvatosan beleforgatjuk.

    A masszát elosztjuk 2 db 20 centis tortaformában. Ha 2 kis formában sütjük, akkor megsülve egymásra helyezve szép magas tortát kapunk. Viszont ha laposabbat szeretnénk, akkor használjuk egy nagyobb méretű karikát.

    180 fokra előmelegített sütőben 45-55 perc alatt megsütjük. Mindenféleképpen végezzünk tűpróbát, mert nehezen sül át, ezért is érdemes két formában sütni. A formákban hagyjuk kihűlni.

    A mascarponét elkeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük.

    A tejszínt felverjük és a mascarponés krémhez keverjük. A kihűlt piskótákat félbevágjuk és a krémmel megtöltjük a lapokat.

    A tetejére dekorációnak készíthetünk marcipán répákat, kedvünk szerint megszórhatjuk darált dióval, mandulával.

    Tipp:

    Használjunk napraforgómézet. Ennek a fajta méznek kesernyés-savanykás íze van, így különleges aromát ad a süteményeknek, valamint erős aranysárga színétől szép árnyalata lesz a tésztának.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá