Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
Tészta:
Krém:
Elkészítése:
A répákat meghámozzuk, megmossuk és szárazra töröljük, majd sajtreszelőn apróra reszeljük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval felverjük. A sárgákat kihabosítjuk a cukorral, mézzel, a vaníliarúd kikapart magjával a reszelt citromhéjjal és a fahéjjal. Addig keverjük amíg krémes, sűrű állagú lesz, ekkor lassan hozzáöntjük az olajat és beleforgatjuk a répát, majd alaposan összekeverjük.
A száraz alapanyagokat összekeverjük és a tésztához adjuk. Végül a tojások kemény habját óvatosan beleforgatjuk.
A masszát elosztjuk 2 db 20 centis tortaformában. Ha 2 kis formában sütjük, akkor megsülve egymásra helyezve szép magas tortát kapunk. Viszont ha laposabbat szeretnénk, akkor használjuk egy nagyobb méretű karikát.
180 fokra előmelegített sütőben 45-55 perc alatt megsütjük. Mindenféleképpen végezzünk tűpróbát, mert nehezen sül át, ezért is érdemes két formában sütni. A formákban hagyjuk kihűlni.
A mascarponét elkeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük.
A tejszínt felverjük és a mascarponés krémhez keverjük. A kihűlt piskótákat félbevágjuk és a krémmel megtöltjük a lapokat.
A tetejére dekorációnak készíthetünk marcipán répákat, kedvünk szerint megszórhatjuk darált dióval, mandulával.
Használjunk napraforgómézet. Ennek a fajta méznek kesernyés-savanykás íze van, így különleges aromát ad a süteményeknek, valamint erős aranysárga színétől szép árnyalata lesz a tésztának.