Mézes diós répatorta mascarpone krémmel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mézes diós répatorta mascarpone krémmel

Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
Tészta:

  • 20 dkg cukor (legjobb a barnacukor)
  • 2,5 dl étolaj (mogyoróoaljjal helyettesíthető)
  • 4 nagy méretű tojás
  • 10 dkg darált dió vagy mandula
  • 10 dkg méz
  • 40 dkg sárgarépa
  • 30 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd
  • csipet só
  • ízlés szerint mazsola vagy kandírozott gyümölcsök

Krém:

  • 75 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 10-15 dkg porcukor ízlés szerint

Elkészítése:

A répákat meghámozzuk, megmossuk és szárazra töröljük, majd sajtreszelőn apróra reszeljük.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval felverjük. A sárgákat kihabosítjuk a cukorral, mézzel, a vaníliarúd kikapart magjával a reszelt citromhéjjal és a fahéjjal. Addig keverjük amíg krémes, sűrű állagú lesz, ekkor lassan hozzáöntjük az olajat és beleforgatjuk a répát, majd alaposan összekeverjük.

A száraz alapanyagokat összekeverjük és a tésztához adjuk. Végül a tojások kemény habját óvatosan beleforgatjuk.

A masszát elosztjuk 2 db 20 centis tortaformában. Ha 2 kis formában sütjük, akkor megsülve egymásra helyezve szép magas tortát kapunk. Viszont ha laposabbat szeretnénk, akkor használjuk egy nagyobb méretű karikát.

180 fokra előmelegített sütőben 45-55 perc alatt megsütjük. Mindenféleképpen végezzünk tűpróbát, mert nehezen sül át, ezért is érdemes két formában sütni. A formákban hagyjuk kihűlni.

A mascarponét elkeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük.

A tejszínt felverjük és a mascarponés krémhez keverjük. A kihűlt piskótákat félbevágjuk és a krémmel megtöltjük a lapokat.

A tetejére dekorációnak készíthetünk marcipán répákat, kedvünk szerint megszórhatjuk darált dióval, mandulával.

Tipp:

Használjunk napraforgómézet. Ennek a fajta méznek kesernyés-savanykás íze van, így különleges aromát ad a süteményeknek, valamint erős aranysárga színétől szép árnyalata lesz a tésztának.