Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karácsonyi gránátalmás mézeskalács torta recept

Karácsonyi gránátalmás mézeskalács torta
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók egy 20 cm-es formához:
    Piskótához:

    • 350 g liszt
    • 330 g nádcukor
    • 200 g puha margarin
    • 1 púpos ek mézeskalács fűszermix
    • 1 ek sütőpor
    • 1 tk szódabikarbóna
    • 1/2 tk só
    • 3 nagyobb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 200 ml 3,5 %-os tej
    • 1 ek vaníliaaroma
    • 1 narancs reszelt héja

    Vaníliás krémhez:

    • 227 g puha margarin
    • 517 g porcukor
    • 1 ek vaníliaaroma
    • 1 ek bourbon vaníliás cukor
    • 5 ek zsíros tejszín

    Gránátalmás dzsemhez:

    • 1 nagy fej gránátalma
    • 1 lime reszelt héja
    • 5 ek cukor
    • 1 ek zselatinpor
    • 3 ek víz

    Díszítéshez:

    • pár szál rozmaring
    • 3 rúd fahéj
    • egy marék csipkebogyó vagy csipkebogyó formájúra gyúrt piros marcipán
    • porcukor

    Elkészítése:

    A tésztához a lisztet, nádcukrot, sütőport, szódabikarbónát, sót és fűszermixet összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott puha margarint. Elektromos habverővel addig verjük, amíg apróra nem zúzódik benne a margarin. Ekkor egyesével hozzáadjuk a tojásokat, az aromát, majd folytonos keverés mellett apránként hozzáaadjuk a tejet is. Addig keverjük amíg sűrű, sima tésztát nem kapunk. A legvégén hozzákeverjük a reszelt narancshéjat is.

    Egy 20 cm-es tortaformát kibélelünk, majd 3 részletben 160 fokon tűpróbáig készre sütjük a piskótákat. Rácson hűtjük őket, majd a púpos tetejüket levágjuk.

    A krémhez a margarint egy nagyon picit, épphogy félig megolvasztjuk, majd magas fokozaton világos színűre, habosra verjük. Részletekben hozzáadjuk a porcukrot, majd a vaníliaaromát, cukrot és a legvégén a tejszínt. Még 3-4 percig magas fokozaton készre verjük.

    A dzsemhez a gránátalmát pulton, kezünkkel erősen áthengereljük. Nyugodtan nehezedjünk rá, a lényeg, hogy fellazítsuk a magvait. Magvait kihámozzuk, ráreszeljük a limeot, hozzáadjuk a cukrot és lefedve néha átkevergetve 5 percig főzzük. Ezalatt a zselatinporhoz hozzákanalazzuk a vizet, majd hagyjuk teljesen megdermedni. Ha letelt az 5 perc, levesszük a tűzről a gránátalmás keveréket és olvadásig kavarjuk benne a zselatint. Ezután hagyjuk kihűlni, majd dermedésig hűtőbe tesszük.

    A piskótákat megkenjük a vaníliás krém felével, majd elegyengetjük rajtuk a megdermedt dzsemet és az utolsó piskótalapot átsült felével felfelé a megkent rétegre helyezzük. A maradék krémet spatulával felvisszük a torta tetejére és oldalára, tortakártyával igen vékonyra simítjuk rajta.

    A díszítéshez lemetszünk pár szál kisujjnyi hosszúságú friss rozmaringot, közéjük csipkebogyót vagy marcipán bogyó halmocskákat teszünk. Két szál rozmaringot a torta felső negyedére teszünk, alá 3 rúd fahéjat és az egész tortát jól meghintjük porccukorral.

    Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá