Karácsonyi gránátalmás mézeskalács torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók egy 20 cm-es formához:
Piskótához:

  • 350 g liszt
  • 330 g nádcukor
  • 200 g puha margarin
  • 1 púpos ek mézeskalács fűszermix
  • 1 ek sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk só
  • 3 nagyobb tojás
  • 200 ml 3,5 %-os tej
  • 1 ek vaníliaaroma
  • 1 narancs reszelt héja

Vaníliás krémhez:

  • 227 g puha margarin
  • 517 g porcukor
  • 1 ek vaníliaaroma
  • 1 ek bourbon vaníliás cukor
  • 5 ek zsíros tejszín

Gránátalmás dzsemhez:

  • 1 nagy fej gránátalma
  • 1 lime reszelt héja
  • 5 ek cukor
  • 1 ek zselatinpor
  • 3 ek víz

Díszítéshez:

  • pár szál rozmaring
  • 3 rúd fahéj
  • egy marék csipkebogyó vagy csipkebogyó formájúra gyúrt piros marcipán
  • porcukor

Elkészítése:

A tésztához a lisztet, nádcukrot, sütőport, szódabikarbónát, sót és fűszermixet összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott puha margarint. Elektromos habverővel addig verjük, amíg apróra nem zúzódik benne a margarin. Ekkor egyesével hozzáadjuk a tojásokat, az aromát, majd folytonos keverés mellett apránként hozzáaadjuk a tejet is. Addig keverjük amíg sűrű, sima tésztát nem kapunk. A legvégén hozzákeverjük a reszelt narancshéjat is.

Egy 20 cm-es tortaformát kibélelünk, majd 3 részletben 160 fokon tűpróbáig készre sütjük a piskótákat. Rácson hűtjük őket, majd a púpos tetejüket levágjuk.

A krémhez a margarint egy nagyon picit, épphogy félig megolvasztjuk, majd magas fokozaton világos színűre, habosra verjük. Részletekben hozzáadjuk a porcukrot, majd a vaníliaaromát, cukrot és a legvégén a tejszínt. Még 3-4 percig magas fokozaton készre verjük.

A dzsemhez a gránátalmát pulton, kezünkkel erősen áthengereljük. Nyugodtan nehezedjünk rá, a lényeg, hogy fellazítsuk a magvait. Magvait kihámozzuk, ráreszeljük a limeot, hozzáadjuk a cukrot és lefedve néha átkevergetve 5 percig főzzük. Ezalatt a zselatinporhoz hozzákanalazzuk a vizet, majd hagyjuk teljesen megdermedni. Ha letelt az 5 perc, levesszük a tűzről a gránátalmás keveréket és olvadásig kavarjuk benne a zselatint. Ezután hagyjuk kihűlni, majd dermedésig hűtőbe tesszük.

A piskótákat megkenjük a vaníliás krém felével, majd elegyengetjük rajtuk a megdermedt dzsemet és az utolsó piskótalapot átsült felével felfelé a megkent rétegre helyezzük. A maradék krémet spatulával felvisszük a torta tetejére és oldalára, tortakártyával igen vékonyra simítjuk rajta.

A díszítéshez lemetszünk pár szál kisujjnyi hosszúságú friss rozmaringot, közéjük csipkebogyót vagy marcipán bogyó halmocskákat teszünk. Két szál rozmaringot a torta felső negyedére teszünk, alá 3 rúd fahéjat és az egész tortát jól meghintjük porccukorral.

Fogyasztásig hűtőben tároljuk.