Vaníliás-epres torta recept
Hozzávalók egy 28 cm-es formához:
Piskóta:
- 9 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 27 dkg cukor
- 27 dkg liszt
- 3 teáskanál víz
- 3 teáskanál olaj
- 1,5 teáskanál sütőpor
Krém:
- 1,6 liter tej
- 4 cs vanília ízű pudingpor
- 2 cs vaníliás cukor
- 4 ek búzadara
- 30 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 0,8 kg eper
Tetejére:
- 1 csomag színtelen tortazselé
Elkészítése:
3 tojást szétválasztunk. A tojásfehérjékett 9 dkg cukorral felverjük, majd egyesével hozzáadjuk a sárgákat, 1 tk olajat és 1 tk vizet fokozatosan a fehérjéhez öntjük és keményre verjük.
9 dkg liszthez adunk 1/2 tk sütőport, majd óvatosan, fakanállal belekeverjük a habhoz.
A formát kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a masszát és 190 fokra előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük.
A maradék hozzávalókból még két lapot sütünk.
A tej mennyiségéből keveset kiveszünk, összekeverjük a pudinggal a vaníliás cukorral és a búzadarával. A többi tejet megmelegítjük, majd hozzáöntjük a pudingos tejet és sűrűsödésig főzzük. Kihűtjük, közben többször megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be.
A tetejére kivesszünk pár szem epret, a többit összedaraboljuk.
A vajat a cukorral kikeverjük és a kihűlt krémhez adjuk.
Összeállítjuk a tortát. Alsó lapot megkenjük krémmel, rászórunk az összedarabolt eperből, a második lapot rátesszük, krém, eper és a harmadik lapot ráhelyezzük. Ezt is bekenjük krémmel az oldalával együtt.
A tetejét vékonyabbra szeletelt eperrel befedjük, elkészítjük utasítás szerint a tortazselét és ráöntjük az eperre. Pár órát hűtőbe tesszük.