Vaníliás-epres torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Vaníliás-epres torta

Hozzávalók egy 28 cm-es formához:
Piskóta:

  • 9 tojás
  • 27 dkg cukor
  • 27 dkg liszt
  • 3 teáskanál víz
  • 3 teáskanál olaj
  • 1,5 teáskanál sütőpor

Krém:

  • 1,6 liter tej
  • 4 cs vanília ízű pudingpor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 4 ek búzadara
  • 30 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 0,8 kg eper

Tetejére:

  • 1 csomag színtelen tortazselé

Elkészítése:

3 tojást szétválasztunk. A tojásfehérjékett 9 dkg cukorral felverjük, majd egyesével hozzáadjuk a sárgákat, 1 tk olajat és 1 tk vizet fokozatosan a fehérjéhez öntjük és keményre verjük.

9 dkg liszthez adunk 1/2 tk sütőport, majd óvatosan, fakanállal belekeverjük a habhoz.

A formát kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a masszát és 190 fokra előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük.

A maradék hozzávalókból még két lapot sütünk.

A tej mennyiségéből keveset kiveszünk, összekeverjük a pudinggal a vaníliás cukorral és a búzadarával. A többi tejet megmelegítjük, majd hozzáöntjük a pudingos tejet és sűrűsödésig főzzük. Kihűtjük, közben többször megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be.

A tetejére kivesszünk pár szem epret, a többit összedaraboljuk.

A vajat a cukorral kikeverjük és a kihűlt krémhez adjuk.

Összeállítjuk a tortát. Alsó lapot megkenjük krémmel, rászórunk az összedarabolt eperből, a második lapot rátesszük, krém, eper és a harmadik lapot ráhelyezzük. Ezt is bekenjük krémmel az oldalával együtt.

A tetejét vékonyabbra szeletelt eperrel befedjük, elkészítjük utasítás szerint a tortazselét és ráöntjük az eperre. Pár órát hűtőbe tesszük.