Zöldfűszeres, pulykahúsos derelye recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 30 dkg pulykamell
- 2 szál újhagyma
- 2 csokor friss petrezselyemzöld
- 2 ek olaj
- 1 ek olaj
- só
- bors
- 1 ek zsemlemorzsa
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 ek liszt
- 60 dkg spenót
- 2 dl tej
- 1 gerezd fokhagyma
- csipet szerecsendió
Elkészítése:
A pulykamellet csíkokra vágjuk és a forró olajon fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, sózzuk, borsozzuk és együtt tovább pirítjuk, majd beleforgatjuk a felaprított petrezselyem felét, egy enyhén felvert egész tojást.
A hús keveréket aprítógépbe tesszük és apróra daráljuk, majd a zsemlemorzsát beleforgatjuk és félretesszük hűlni.
Egy tojást felverünk, hozzáadjuk a lisztet és egy kevés vizet, majd egy közepesen kemény tésztát gyúrunk.
Fél óráig pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk.
A töltelékből egy teáskanálnyit teszünk a tészta szélre sorban, majd megkenjük a tészta szélét a felvert tojással, és ráhajtjuk a tészta másik felét, majd derelyevágóval felvágjuk töltelék kupacok mentén.
Forrásban lévő, bő, sós vízben kifőzzük a húsos derelyéket.
Egy csokor petrezselymet felaprítunk, majd az olajon megfuttatjuk és erre szedjük a húsos derelyéket és beforgatjuk.
A mártáshoz a spenótot leöblítjük, majd sóval és borssal rövid ideig addig főzzük kevés vízben, (blansirózzuk) amíg a spenót összeesik.
1 evőkanál olajon a fokhagymát és a lisztet megpirítjuk és felengedjük kevés vízzel, majd a tejjel is elkeverjük.
Hozzáadjuk a előfőzött spenótot a lisztes-tejes keverékhez és botmixerrel összeturmixoljuk. Sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, majd összeforraljuk.
Tipp:
A derelye tésztáját én mindig pihentetem, mert így könnyebb kinyújtani.