Zöldfűszeres, pulykahúsos derelye

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg pulykamell
  • 2 szál újhagyma
  • 2 csokor friss petrezselyemzöld
  • 2 ek olaj
  • 1 ek olaj
  • bors
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • 2 tojás
  • 6 ek liszt
  • 60 dkg spenót
  • 2 dl tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • csipet szerecsendió

Elkészítése:

A pulykamellet csíkokra vágjuk és a forró olajon fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, sózzuk, borsozzuk és együtt tovább pirítjuk, majd beleforgatjuk a felaprított petrezselyem felét, egy enyhén felvert egész tojást.

A hús keveréket aprítógépbe tesszük és apróra daráljuk, majd a zsemlemorzsát beleforgatjuk és félretesszük hűlni.

Egy tojást felverünk, hozzáadjuk a lisztet és egy kevés vizet, majd egy közepesen kemény tésztát gyúrunk.

Fél óráig pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk.

A töltelékből egy teáskanálnyit teszünk a tészta szélre sorban, majd megkenjük a tészta szélét a felvert tojással, és ráhajtjuk a tészta másik felét, majd derelyevágóval felvágjuk töltelék kupacok mentén.

Forrásban lévő, bő, sós vízben kifőzzük a húsos derelyéket.

Egy csokor petrezselymet felaprítunk, majd az olajon megfuttatjuk és erre szedjük a húsos derelyéket és beforgatjuk.

A mártáshoz a spenótot leöblítjük, majd sóval és borssal rövid ideig addig főzzük kevés vízben, (blansirózzuk) amíg a spenót összeesik.

1 evőkanál olajon a fokhagymát és a lisztet megpirítjuk és felengedjük kevés vízzel, majd a tejjel is elkeverjük.

Hozzáadjuk a előfőzött spenótot a lisztes-tejes keverékhez és botmixerrel összeturmixoljuk. Sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, majd összeforraljuk.

Tipp:

A derelye tésztáját én mindig pihentetem, mert így könnyebb kinyújtani.