Csorba pulyka húsgombóccal recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 20 dkg darált pulyka felsőcomb
- 1 kis méretű
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek zabpehely
- 1 evőkanál basmati rizs
- 10 dkg zöldbab
- 2 szál sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér
- fél kisebb zellergumó
- 1 szelet kelkáposzta
- 3-4 rózsa karalábé és brokkoli
- lestyán, petrezselyemzöld, zellerzöld
- 2 paradicsom
- 1 pohár zöldborsó (1,5 dl)
- 2-3 szelet kaliforniai és csípős paprika
- 1 evőkanál feldarabolt póréhagyma
- 4-5 db mirelit vargánya
- 1 db krumpli
- 1 gerezd fokhagyma
- fűszerek: só, bors, kis darab csípős paprika, csipetnyi őrölt kömény, csipet fűszerpaprika, 1 teáskanál házi ételízesítő
- 1 ek olívaolaj
- fél liter savanyú káposztalé (a korpacibere helyett)
Elkészítése:
A zöldségeket megpucoljuk és feldaraboljuk.
Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, zellert, kelkáposztát, felaprított póréhagymát, picit sózzuk (kb két csipetnyi sót szoktam belerakni) és elkezdjük dinsztelni (a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk) 2-3 perc után kb egy liter forró vízzel felengedjük.
Hozzáadjuk a krumplit. Fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a paradicsomot, néhány szelet paprikát, adunk hozzá lestyánt, zellerzöldet, házi ételízesítőt és a káposztalevet.
Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.
Közben elkészítjük a húsgombócot: a darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, őrölt köményt, fűszerpaprikát és belereszeljük a reszelt fokhagymát, belekeverjük a zabpelyhet és a rizst. Szárított petrezselymet és lestyánt keverünk bele.
Jól összegyúrjuk és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, majd nedves vágódeszkára rajuk és hozzáadjuk a levesünkhöz, beletesszük a mirelit zöldbabot, borsót és a végén a káposztalevet.
Készre főzzük és forrón kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
A csorba egy savanykás leves, melyet eredetileg korpaciberével savanyítottak és az erdélyi konyha remek fogása. Tulajdonképpen a román konyhából származik az étel. Mindenféle húsból és zöldségből főzik, sajátos ízét a korpacibere és a lestyán adja.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »