Hajtogatós tepertős recept
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a tejjel és a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, sót, borsot, tojássárgákat, tepertőkrémet, olajat, tejfölt és a fehérbort, majd összeállítjuk a tésztát és kb 10 percig dagasztjuk.
A megkelt tésztát letakarva pihentejük kb 1 órán át.
A pihentetés után a tésztát vékonyra kinyújtjuk majd hajtogatjuk (először a két szélét hajtogatjuk középre, majd fentről lefelé ismét behajtjuk). 25 percig pihentetjük. Ezt a folyamatot még kétszer végezzük el.
A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét késsel bekockázzuk, szaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra alsó, felső sütéssel. Míg a sütő melegszik, a pogácsák is pihennek.
Ezután megkenjük a tetejüket tojással és a forró sütőbe toljuk és kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük.