Hajtogatós tepertős

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1/2 kg finomliszt
  • 20 dkg tepertőkrém
  • 2 tojássárgája
  • 1 egész tojás a kenéshez
  • 1 ek só
  • 1 ek étolaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 180 g tejföl
  • 1/2 dl fehérbor (elhagyható)
  • 1 mk cukor
  • 1 dl tej
  • ízlés szerint bors

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a tejjel és a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, sót, borsot, tojássárgákat, tepertőkrémet, olajat, tejfölt és a fehérbort, majd összeállítjuk a tésztát és kb 10 percig dagasztjuk.

A megkelt tésztát letakarva pihentejük kb 1 órán át.

A pihentetés után a tésztát vékonyra kinyújtjuk majd hajtogatjuk (először a két szélét hajtogatjuk középre, majd fentről lefelé ismét behajtjuk). 25 percig pihentetjük. Ezt a folyamatot még kétszer végezzük el.

A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét késsel bekockázzuk, szaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra alsó, felső sütéssel. Míg a sütő melegszik, a pogácsák is pihennek.

Ezután megkenjük a tetejüket tojással és a forró sütőbe toljuk és kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük.