Sertéstokány jóasszony módra recept
Hozzávalók:
- 60 dkg sertéscomb
- 6 evőkanál olaj
- só
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 kiskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré)
- 1 púpozott kiskanál finomliszt
- kb 3 dl fehérbor
- 2 fej vöröshagyma (20 dkg)
- 20 dkg csiperkegomba
- 20 dkg főtt füstölt húsos császárszalonna
- 20 dkg főtt zöldborsó
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítése:
A combot 2 centis kockákra vágjuk.
A fele olajat egy lábasban kissé megforrósítjuk, a húst rárakjuk, többször megkeverve pár perc alatt fehéredésig pirítjuk.
Megsózzuk – kezdjünk 1 csapott kiskanálnyival, megborsozzuk, a sűrített paradicsomot hozzáadjuk. Fél percnyi pirítás után a lisztet hozzáadjuk, újabb kb. fél percig pirítjuk.
A vizet ráöntjük, lefedjük, kis lángra állítjuk, jó 1 óra alatt puhára pároljuk, közben elfövő levét pótoljuk.
Amíg a hús puhul, a megtisztított hagymát 1,5 centis kockákra, a megtisztított gombát hasonló nagyságú cikkekre, a húsos szalonnát közepes (1,5 centis) kockákra aprítjuk.
Mindezeket egy nagy serpenyőben, a maradék olajon 8-10 percig együtt pirítjuk.
Ekkor a puha borsót belekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk. A puha húshoz keverjük, pár percig együtt főzzük. Párolt rizs illik köretnek hozzá.