Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Erdélyi káposztasaláta/muzsdéjos káposzta recept

Erdélyi káposztasaláta/muzsdéjos káposzta
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    Muzsdéjhoz:

    • zúzott fokhagyma
    • olaj
    • kevés szódavíz
    • kevés őrölt pirospaprika

    Továbbá:

    • 0,5 fej káposzta
    • 1 nagyobb sárgarépa
    • 1 nagyobb lila-, vagy vöröshagyma
    • kevés só
    • csombor (borsikafű)
    • kevés olaj (olíva)

    Elkészítése:

    A muzsdéjt előző nap bekeverjük. A tetszőleges mennyiségű fokhagymát fokhagymanyomóval szétnyomjuk, vagy késsel nagyon apróra vágjuk, enyhén megsózzuk, étolajjal jól elvegyítjük. Kevés szódavízzel, vagy ásványvízzel ízlés szerint hígítjuk, csipetnyi őrölt paprikával megszórjuk. Egész éjszaka hűtőben érleljük.

    A salátához a répát lereszeljük, a káposztát legyaluljuk, vagy szálasra vágjuk. Külön-külön mindkettőt enyhén megsózzuk. Ezt is éjszakára a hűtőben pihentetjük. Ha nem lila, hanem vöröshagymát használunk salátánkhoz, azt is sózzuk meg felkarikázás után, és tegyük azt is a hűtőbe.

    Másnap összevegyítjük a hozzávalókat a muzsdéjjal, kevés friss, vagy szárított borsikafűvel. Elkeverhetjük salátánkat 1 pohár (200 g.) tejföllel, vagy joghurttal is, ízlés szerint. Sült, grillezett húsok mellé (mics, mititej, saslik), vagy csak önmagában ajánlható fogyasztásra.

    Tipp:

    A muzsdéj fokhagymás szószt, öntetet jelent. Erdély egyik közismert ízesítő anyaga. Használják sültekhez, salátákhoz. Van, amikor tejföllel, joghurttal is vegyítik fokhagymás mártásként.

    Készíthető fehér, és lila káposzta keverékéből is, amivel színesebb lesz salátánk.

    Az erdélyi káposztasaláta/muzsdéjos káposzta kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 67 kcal
    Fehérje: 1 g
    Szénhidrát: 7 g
    Zsír: 4 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá