Hozzávalók:
Muzsdéjhoz:
Továbbá:
Elkészítése:
A muzsdéjt előző nap bekeverjük. A tetszőleges mennyiségű fokhagymát fokhagymanyomóval szétnyomjuk, vagy késsel nagyon apróra vágjuk, enyhén megsózzuk, étolajjal jól elvegyítjük. Kevés szódavízzel, vagy ásványvízzel ízlés szerint hígítjuk, csipetnyi őrölt paprikával megszórjuk. Egész éjszaka hűtőben érleljük.
A salátához a répát lereszeljük, a káposztát legyaluljuk, vagy szálasra vágjuk. Külön-külön mindkettőt enyhén megsózzuk. Ezt is éjszakára a hűtőben pihentetjük. Ha nem lila, hanem vöröshagymát használunk salátánkhoz, azt is sózzuk meg felkarikázás után, és tegyük azt is a hűtőbe.
Másnap összevegyítjük a hozzávalókat a muzsdéjjal, kevés friss, vagy szárított borsikafűvel. Elkeverhetjük salátánkat 1 pohár (200 g.) tejföllel, vagy joghurttal is, ízlés szerint. Sült, grillezett húsok mellé (mics, mititej, saslik), vagy csak önmagában ajánlható fogyasztásra.
A muzsdéj fokhagymás szószt, öntetet jelent. Erdély egyik közismert ízesítő anyaga. Használják sültekhez, salátákhoz. Van, amikor tejföllel, joghurttal is vegyítik fokhagymás mártásként.
Készíthető fehér, és lila káposzta keverékéből is, amivel színesebb lesz salátánk.