Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Túrós, vagy ordás derelye recept

Túrós, vagy ordás derelye
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 50 dkg finomliszt
    • 4 burgonya
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10 dkg zsír
    • csipet só
    • zsemlemorzsa
    • vaj

    Töltelékhez:

    • 30 dkg orda/túró
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 10 dkg porcukor
    • 1 csomag vaníliáscukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • 2 ek búzadara

    Elkészítése:

    A krumplit héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, és krumplinyomóval összetörjük.

    Amikor kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a zsírt, a sót, és közepes keménységű tésztát gyúrunk. Az elkészült tésztát 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd a tészta egyik felére egymástól egyenlő távolságra, kiskanálnyi ordás/túrós masszát teszünk.

    Ehhez a töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük. A töltelék halmok közötti területet lekenjük tojásfehérjével, ráhajtjuk a tészta másik felét, a közöket lenyomkodjuk és derelyevágóval szétvágjuk.

    A derelyéket forrásban lévő, enyhén sós vízben megfőzzük.

    A zsemlemorzsát vajon aranybarnára pirítjuk. Ha a derelyék a víz tetejére feljönnek, kiszedjük őket, és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk.

    Porcukorral, vagy fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk, cukorral kikevert tejfölt kínálunk mellé.

    Tipp:

    Az orda a sajt készítés során keletkezett savóból kinyert túrószerű anyag, amely azonban a túrótól finomabb szemcsézetű, krémesebb állagú, és édesebb. Felhasználása megegyezik a túróval, Erdélyben kaprosan kedvelt tölteléke a palacsintának, Magyarországon az olasz eredetű “Ricotta” néven ismert.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá