Túrós, vagy ordás derelye

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 4 burgonya
  • 1 tojás
  • 10 dkg zsír
  • csipet só
  • zsemlemorzsa
  • vaj

Töltelékhez:

  • 30 dkg orda/túró
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek búzadara

Elkészítése:

A krumplit héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, és krumplinyomóval összetörjük.

Amikor kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a zsírt, a sót, és közepes keménységű tésztát gyúrunk. Az elkészült tésztát 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd a tészta egyik felére egymástól egyenlő távolságra, kiskanálnyi ordás/túrós masszát teszünk.

Ehhez a töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük. A töltelék halmok közötti területet lekenjük tojásfehérjével, ráhajtjuk a tészta másik felét, a közöket lenyomkodjuk és derelyevágóval szétvágjuk.

A derelyéket forrásban lévő, enyhén sós vízben megfőzzük.

A zsemlemorzsát vajon aranybarnára pirítjuk. Ha a derelyék a víz tetejére feljönnek, kiszedjük őket, és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk.

Porcukorral, vagy fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk, cukorral kikevert tejfölt kínálunk mellé.

Tipp:

Az orda a sajt készítés során keletkezett savóból kinyert túrószerű anyag, amely azonban a túrótól finomabb szemcsézetű, krémesebb állagú, és édesebb. Felhasználása megegyezik a túróval, Erdélyben kaprosan kedvelt tölteléke a palacsintának, Magyarországon az olasz eredetű “Ricotta” néven ismert.