Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tepertős pogácsa recept

Tepertős pogácsa
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1,5 kg finomliszt
    • 1 tk só
    • 7 dkg élesztő
    • 2 kis doboz natúr joghurt (összesen 300 g)
    • 2 ek tejföl
    • 3 ek sertészsír
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 dl száraz fehérbor
    • 2,5 dl langyos tej
    • 35 dkg tepertő morzsalék
    • 1 kk őrölt bors
    • 1 felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez

    Elkészítése:

    A tepertő két részre osztjuk és egyik felét nagy lyukú tárcsával ledaráljuk, a másik felét ízlés szerint egyben hagyhatjuk (én így készítettem), mert akkor ropogós darabkák islesznek a pogácsában.

    A lisztet átszitáljuk és elkeverjük benne a sót.

    Ezután mélyedést készítünk a közepén, beletördeljük az élesztőt és öntünk rá 1 dl langyos tejet, majd felfuttatjuk.
    Hozzáadjuk a joghurtot, a tojásokat, a tejfölt a folyékony zsírt és a fehérbort, majd jól összedolgozzuk.

    Ahhoz, hogy puha és lágy tésztát kapjunk, további langyos tejet pici adagokban hozzáadva tudunk készíteni.

    Miután meggyúrtuk a tésztagombócot, 15-20 percet pihentetjük és azután ujjnyi vastag téglalap formára kisodorjuk.
    A tészta 2/3 részére rákenjük a darált tepertőt, amire rászórjuk az egyben hagyott morzsalékot, enyhén megsózzuk, őrölt borsot hintünk rá és az üresen hagyott részt ráhajtjuk a tepertős rész felére, majd a szemben lévő oldalát ráhajtjuk az előzőre. A tenyerünkkel kissé lelapítjuk és háromba hajtjuk.

    Így pihentetjük újabb 15-20 percet, majd kisodorjuk és ezt a hajtogatást megismételjük.

    Végül 2 ujjnyi vastagra sodorjuk, éles késsel berácsozzuk és kiszaggatjuk a pogácsákat.

    A tenyerünk alsó élével a pogácsákat körkörösen kicsit meghengereljük, sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és megkenjük a tetejét felvert tojással.

    A sütőt előmelegítjük 190 fokra (ezalatt kelnek a pogácsák) és nagyjából 15-17 perc alatt szép pirosra megsütjük.

    Jó étvágyat kívánok!

    Tipp:

    A szaggatásból leeső szélek felhasználásával egy kis pikáns rágcsálni valót készíthetünk!
    Összegyúrjuk a csücsköket, 10-12 perc pihi után fél centi vékonyra kisodorjuk, megkenjük felvert tojással, szórhatunk rá ízlés szerint chili pelyhet, majd reszelt sajtot teszünk a tetejére és pizzavágóval keskeny sajtos stangli méretű csíkokra vágjuk.
    Ezeket szintén 190 fokon, de 8-10 perc alatt pirosra sütjük!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá